“Radi ti, dijete, svoj posao”-najvažnije i najsnažnije srpske riječi

Jul 15, 2017 @ 13:29 | autor Radmila Đević
“Radi ti, dijete, svoj posao”-najvažnije i najsnažnije srpske riječi
Kultura
0

Roman Momira Vasiljevića koji govori o starcu Vukašinu iz hercegovačkog sela Klepci, kojeg su ustaše ubile u “Jasenovcu”, a koji nosi naziv po čuvenoj rečenici koju je u posljednjim trenucima zemaljskog bivstva starac izgovorio krvniku Žiletu Friganoviću: “Radi ti, dijete, svoj posao”, promovisan je sinoć u Gradskom pozorištu u Foči. Biografski roman stradalnika i novomučenika Vukašina Mandrape zasnovan je na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima koji su bili osnova za crkvenu kanonizaciju Vukašina iz Klepaca, za svetitelja. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora iz 2000.godine uvršten je u diptih svetih, a proslavlja se 29.maja.

promocija knjiga

Rukovodeći se vjerodostojnim istorijskim podacima autor Momir Vasiljević napisao je svojevrsno žitije starca Vukašina kroz koje saznajemo brojne činjenice o stradanju Srba u 20.vijeku, na području Sarajeva, Hercegovine, Hrvatske. Njihovo stradanje upravo simboliše Sveti Vukašin.

-Ovo je knjiga hronika, dokumentarni roman, žitije Svetog Vukašina, a ponajviše zbornik svedočanstava o postradanju u Gospodu Isusu Hristu našeg mučeničkog srpskog i pravoslavnog naroda. Ovo zapravo i nije moja knjiga, ja se najiskrenije ne osećam kao uslovno rečeno njen pisac, već samo neko ko je bio na usluzi Gospodu Bogu i našem narodu , kako bi u jednu knjigu složio svedočanstva o patnji i stradanju našeg naroda. Zato je ovo knjiga svih vas čiji je najmarkantniji simbol u pomenutom, a za nas nesrećnom veku, upravo Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački. Ova knjiga je i svojevrsno žitije, a žitija nisu ništa drugo, do život Gospoda Isusa Hrista koji se ponavlja u svakom svetitelju-rekao je Vasiljević.

Veći dio svog života Vukašin je proveo u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u ‘Jasenovac’, a u posljednjim trenucima svog života, i to onda kada se na njega, a preko njega na sav srpski pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio je riječi: ‘Samo ti, dijete, radi svoj posao'”, riječi koje su u stvari posrbljena Hristova molitva “Oprosti im, Bože, jer ne znaju šta rade”. Riječi starca i mučenika koje i danas odjekuju u ljudima, riječi koje su postale djelo jedino moguće unutrašnje slobode, kako i piše u predgovoru knjige akademik Matija Bećković.

-Ova knjiga najdirektnije udara na danas najistaknutiju našu kolektivnu osobinu, na našu olaku zaboravnost, na to da gubimo sjećanje, da sadašnjost i budućnost gradimo na neuzoranoj ledini na kojoj smo se kobajagi zatekli slučajno i ko zna kako, a nije tako. Jer iza nas su, ako ništa drugo, najveće ljudske nevine žrtve koje je retko koji narod na zemaljskoj kugli imao, pogotovo u 20.veku. Jedna od njih i to žrtva koja simbolizuje sve ostale, jeste žrtveno postradanje Svetog Novomučenika Vukašina Jasenovačkog-istakao je Vasiljević.

autor momir

O knjizi, koja je osvjedočila najvažnije i najsnažnije srpske riječi, kazivao je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar.

-Svako ko uzme ovu knjigu i pročita je, a mislim da bi svaka srpska kuća trebalo da je ima, pored Svetog pisma, i da svaki od Srba pročita ovu knjigu i svojoj djeci prepričava. Ne zbog toga što mi želimo neku osvetu, nacionalno osvješćenje ili političko preusmjerenje, već ovu knjigu treba čitati zbog toga da bismo shvatili koliko je naš neprijatelj-đavo, prefrigan, koliko je lukav i koliko pod firmom dobra može da zavede čovjeka-rekao je Stupar.

Promociji knjige, koju su u Foči organizovali Centar za kulturu i Muzej “Stara Hercegovina” prethodio je dokumentarni film o stradanju Srba u NDH.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara