Radost Vaskrsa u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”

Apr 6, 2018 @ 12:08 | autor Nataša Petrović
Radost Vaskrsa u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”
Društvo
0

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Veliki petak, dan kada je Isus Hristos stradao na krstu.

Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život. Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi.

vaskrs vrtic mladja grupa

Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Za Vaskrs se šaraju jaja, a šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo.

Vaskrs vrtic trazenje jaja

Priprmeme za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ počele su u ponedjeljak kada su mališani učili o pravoslavnim običaji za Vaskrs. Učili su o šaranju jaja, o tome kako je prvo obojeno jaje čuvarkuća i kako treba da bude crveno, te kako se Vaskrs proslavlja u pravoslavnim domovima.

Mališani su prvo tražili jaja u dvorištu, potom su ih bojili pa na kraju šarali, te im je čitava prethodna sedmica bila u znaku Vaskrsa.

Mališani su u ponedjeljak tražili u dvorištu jaja koja će da farbaju. Oni kažu da je ta jaja donijela koka koja ih je za njih ostavila tu. To se posebno svidjelo šestogodišnjoj Luciji: „Tražili smo jaja u dvorištu. Koke su snijele ta jaja, kako bi ih mi šarali za Vaskrs“, rekla je Lucija.

Vaskrs vrtic starija grupa

Kada su mališani naučili pravoslavne običaje za Vaskrs, onda su pristupili bojenju i šaranju jaja. „Prvo smo u vodu stavili boju, malo sirćeta i malo soli a potom smo u tome bojili jaja. Bilo je zanimljivo i boje su nam baš lijepe“, rekao je šestogodišnji Danilo.

Vaskršnjim jajima, raznobojno ukrašenim i išaranim, ne raduju se samo najmlađi. Svako voli da u nedelju izabere „baš njegovo” sa kojima će pokušati da razbije „protivničko” i iz okršaja izađe kao pobjednik.

Ipak, i onaj kome je jaje razbijeno, neće se ljutiti… Vaskrs je – najradosniji hrišćanski praznik!

Tako su se i mališani u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ radovali šaranju jaja. Svako od njih je napravio svoju korpicu, u koju je stavio svoje obojeno jaje i tako su ih ponijeli kući.

Vaskrs vrtic mjesovita grupa

U Dječijem vrtiću nedjelja pred Vaskrs je jedna od najaktivnijih i najradosnijih, jer mališani sa nestrpljenjem dočekuju najradosniji hrišćanski praznik i sa velikom radošću farbaju jaja. U ovima aktivnostima učestvovale su sve uzrasne grupe u Vrtiću od najmlađih do predškolaca, kaže vaspitačica starije grupe Sanja Prodanović. „Djeca se iskreno i od srca raduju Vaskrsu. Djeca su protekle sedmice na jedan sistematičan način učili o običajima za Vaskrs, ali svo učenje je kroz igru jer oni tako najbolje usvajaju nova znanja. Prvi dan su tražili jaja u dvorištu, farbali smo ih, pa smo pravili korpice za jaja, a na kraju smo ih šarali. Organizovali smo i takmičenja kada su oni nosili jaja u kašikama, trudeći se da im ne ispadnu“.

Vaskrs vrtic takmicenje

Djeca već dosta znaju o Vaskrsu i proslavi ovog praznika, dodaje Prodanovićeva. Kako kaže, dosta su naučili kući ali i dosta u Vrtiću. „Djeca zaista dosta znaju za njihov uzrast. Kada smo počeli da pričamo o Vaskrsu svi su znali da se za taj praznik farbaju jaja, znali su i sve o čuvarkući i kako se to prvo jaje boji, te i ostale običaje i znanja koja u tom uzrastu djeca trebaju znati. Dosta smo naučili u i vrtiću, tako da oni sa velikom radošću dočekuju ovaj praznik“.

Vaskrs vrtic starija grupa saranje

Mališani iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ svima su poželjeli srećan najradosniji hrišanski praznik pozdravom „Hristos Vaskrse – Vaistinu Hristos Vaskrse“.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara