Насловна Друштво Rafteri prikrivaju broj gostiju- pojačati kontrolu

Rafteri prikrivaju broj gostiju- pojačati kontrolu

10.8 C
Foča
Odbornici Skupštine opštine Foča konstatovali su da se moraju poboljšati kontrola prijavljivanja broja noćenja turista i naplata boravišne takse, koja je danas, odlukom većine odbronika, povećana sa 1,00 na 1,50 KM. Istaknuto je da je evidentno da se stvarni broj turista prikriva, te da je nedopustivo da od 21 privrednog subjekta koji se u Foči bave raftingom, devet njih u prošloj godini nije prijavilo nijednog gosta, a da je ostalih 12 subjekata, na ime boravišne takse, opštinskoj Turistiškoj organizaciji uplatilo svega 4.615 KM.

 

Ukoliko se uzme u obzir da od 1,00 KM takse, 20 odsto ide republičkoj, a 80 odsto opštinskoj Turističkoj organizaciji, dolazi se do ukupne brojke od 5.768 noćenja u 2014. godini u 21 rafting kampu, čiji su kapaciteti oko 1.100 ležajeva.

 

Odbornike je sa podacima o naplati boravišne takse upoznala zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović, koja je navela da su ukupni prihodi Turističke organizacije Foča po ovom osnovu u 2014. godini iznosili 11.980 KM. Prema tim podacima, Nacionalni park „Sutjeska“ uplatio je 4.265 maraka, hotel Zelengora 1.939, Privredna jedinica „Drina“ pri KPZ Foča 1075, rafting klubovi 4.615, pansion Makadam 30 i Motel Bavaria 56 KM. Ona je istakla da je kontrola broja noćenja turista u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske i republičke tržišne inspekcije, ali i da opština učestvuje u nadzoru i da najčešće vikendom, kada je najviše gostiju, šalje inspekciju na teren.

 

Odbronici su ukazali da je broj gostiju najvažniji parametar na osnovu kojeg se mogu tražiti sredstva od viših nivoa vlasti za unapređenje turistiške infastrukture, te da, ukoliko se ne poveća efikasnost naplate, nema smisla zahtijevati izgradnju puta uz rijeku Taru. Skupština je usvojila zaključak kojim podržava izvršnu vlast da putem nadležnih institucija i svim raspoloživim sredstvima poveća stepen naplate boravišne takse.

 

 

Uplate boravišne takse po pojedinim rafting subjektima

 
U 21 rafting kampu u Foči prijavljeno je 35 zaposlenih radnika. Od 21 registrovanog rafting kluba, u 2014. godini 12 je prijavilo noćenje turista, na osnovu čega se izmiruje obaveza boravišne takse, koju, inače, plaćaju turisti. Najviše gostiju prijavio je Encijan.

 

 
–         „Encijan“  1.649 KM,
–         „Drina-Tara“  923,
–         „Tara-87“   428,
–         „Ivona“  306,
–         „Tara raft“ 247,
–         „DMD“ 238,
–         „Tri vodenice“  233,
–         „Kalista“ 200,
–         „Mata“ 126,
–         „Hajlander“ 120,
–         „Stari dud“  58,
–         „Hum“  51 KM.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...