Насловна Друштво Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

9.8 C
Foča

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.  Doprinos Međunarodnom mjesecu borbe protiv karcinoma dojke dali su studenti Medicinskog fakulteta koji su na Gradskom trgu građanima dijelili letke na kojima su uputstva o pregledima i prevenciji raka dojke.

Malignitet dojke kod žena u porastu je na području Foče, upozorava internista onkolog Univerzitetske bolnice Jelena Vladičić Mašić:

-Karcinom dojke je vodeći malignitet ženske populacije i broj pacijentkinja je u povećanju. Međutim, dobra dijagnostika i organizacija zdravstvene službe pomaže da se otkrije broj oboljelih. Mogućnosti otkrivanja, dijagnostike i liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča prate svjetske trendove i našim pacijentkinjama stoji na raspolaganju onkološki konzilijum u sastavu sa hirurgom, onkologom, radiologom i patologom za liječenje i za davanje savjeta da bi se borba sa ovom bolešću savladala, okončala i da bi pacijentkinje nastavile normalno da žive svoj život-rekla je Mašićeva.

?

Prema njenim riječima, kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi, a najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

-Žene na vrijeme treba da odu na preglede, da povećaju brigu o svom zdravlju, a svakodnevno treba podizati svijest o prevenciji i redovnim zdravstvenim pregledima-rekla je Mašićeva.

Na inicijativu onkologa Univerzitetske bolnice, u Foči je nedavno osnovano Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” koje radi na promociji prevencije obolijevanja od raka dojke i pruža podršku svim pacijentima oboljelih od malignih bolesti.

-Formiranje Udruženja samo može da poboljša stanje oboljelih, kroz savjete, druženja i druge vidove podrške. Planiramo da organizujemo i izlete, druženja i druge aktivnosti, kako bi pacijenti zaboravili da su pacijenti i da su bolesni, a da se mogu vratiti u normalan život-rekla je Branka Krešić, predsjednica Udruženja.

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se s ciljem ukazivanja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.

Kampanju o prevenciji malignih bolesti u Foči organizovali su Univerzitetska bolnica Foča, Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” uz podršku Centra za kulturu i informisanje.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...