Насловна Друштво Rekonstruisana zgrada Osnovnog suda u Foči

Rekonstruisana zgrada Osnovnog suda u Foči

9.5 C
Foča

U Osnovnom sudu u Foči danas je svečano obilježen završetak rekonstrukcije ovog objekta, u šta je EU uložila 320.000 evra.

Zgrada fočanskog Suda izgrađena je prije 110 godina za vrijeme Austrougarske okupacije i bila je prilično dotrajala sa oronulim zidovima i krovom.

Njena obnova ujedno je podrazumijevala i restauraciju jer je pod zaštitom države, pa se vodilo računa da zadrži autentičan izgled.

Radovi su trajali 13 mjeseci, a zgrada je dobila novi krov, fasadu i stolariju, zamijenjeno je grijanje,uvedena klimatizacija i instalisan video nadzor, nabavljena nova računarska oprema i reorganizovan prostor za pritvorenike i sudsku policiju, čime su zaposleni u Osnovnom sudu i odjenjenju trebinjskog Okružnog tužilaštva.

Zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Foči Branka Grahovac kaže da je zgrada Suda u potpunosti renovirana.

„Dobili smo potpuno nove kancelarije koje su bile u ruševnom stanju. Bezbjednost nije bila garantovana, jer je svakog trenutka plafon iznad pisarnice mogao da padne“, kaže Grahovac.

Ona ističe da je sve urađeno po evropskim standardima i da je nabavljena nova oprema za rad, te da jedino namještaštaj nije u potpunosti zamijenjen, već je kombinovan sa starim.

 „Novo je to što smo dobili prostoriju za saslušavanje zaštićenog svjedok, za saslušavanje maloljetnih lica, dobili smo adekvatnu prostoriju za privremeno zadržavanje lica i prostoriju za čuvanje oduzetih prostora, sve po evropskim standardima“, navela je Grahovac.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Rihard Masa kaže da su prioriteti EU da BiH napreduje u oblasti pravosuđa.

„Drago nam je da možemo da pomognemo i fizički da se poboljša infastruktura da sudije mogu da rade kvalitan i brz posao“, rekao je Maša.

Zgrada fočanskog Suda izgrađena je 1909. godine prema nacrtima poznatog arhitekte Karla Paržika, a istorijski je važna i zbog toga što su u njoj u Drugom svjetskom ratu usvojeni Fočanski propisi, prvi pravni akti nove Jugoslavije.

Последњи текстови

Објављен јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама

Министарство трговине и туризма Републике Српске објавило је данас јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за доставу пријаве ради учешћа у реализацији...

Усвојени извјештаји инспекција и општинских установа

На јучерашњој сједници СО Фоча усвојени су извјештаји о раду у прошлој години инспекције за храну и ветеринарске, тржишне инспекције, урбанистичко-грађевинске, водне...

Oпстанак Апотеке Фоча доведен у питање

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су закључак да се у што краћем року припреми анализа стања у Апотеци Фоча са мјерама исласка...

Машић: Општински штаб успјешно управљао ванредном ситуaцијом

Начелник општине Фоча Радисав Машић информисао је одборнике на сједници Скупштине општине о проведеним мјерама и активностима за вријеме епидемије вируса корона...

Кишовито, могуће непогоде уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће падати киша, биће услова и за непогоде уз појачан вјетар и пљускове са грмљавином,...