18 C
Foca
Naslovna Društvo Rekonstruisana zgrada Osnovnog suda u Foči

Rekonstruisana zgrada Osnovnog suda u Foči

U Osnovnom sudu u Foči danas je svečano obilježen završetak rekonstrukcije ovog objekta, u šta je EU uložila 320.000 evra.

Zgrada fočanskog Suda izgrađena je prije 110 godina za vrijeme Austrougarske okupacije i bila je prilično dotrajala sa oronulim zidovima i krovom.

Njena obnova ujedno je podrazumijevala i restauraciju jer je pod zaštitom države, pa se vodilo računa da zadrži autentičan izgled.

Radovi su trajali 13 mjeseci, a zgrada je dobila novi krov, fasadu i stolariju, zamijenjeno je grijanje,uvedena klimatizacija i instalisan video nadzor, nabavljena nova računarska oprema i reorganizovan prostor za pritvorenike i sudsku policiju, čime su zaposleni u Osnovnom sudu i odjenjenju trebinjskog Okružnog tužilaštva.

Zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Foči Branka Grahovac kaže da je zgrada Suda u potpunosti renovirana.

„Dobili smo potpuno nove kancelarije koje su bile u ruševnom stanju. Bezbjednost nije bila garantovana, jer je svakog trenutka plafon iznad pisarnice mogao da padne“, kaže Grahovac.

Ona ističe da je sve urađeno po evropskim standardima i da je nabavljena nova oprema za rad, te da jedino namještaštaj nije u potpunosti zamijenjen, već je kombinovan sa starim.

 „Novo je to što smo dobili prostoriju za saslušavanje zaštićenog svjedok, za saslušavanje maloljetnih lica, dobili smo adekvatnu prostoriju za privremeno zadržavanje lica i prostoriju za čuvanje oduzetih prostora, sve po evropskim standardima“, navela je Grahovac.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Rihard Masa kaže da su prioriteti EU da BiH napreduje u oblasti pravosuđa.

„Drago nam je da možemo da pomognemo i fizički da se poboljša infastruktura da sudije mogu da rade kvalitan i brz posao“, rekao je Maša.

Zgrada fočanskog Suda izgrađena je 1909. godine prema nacrtima poznatog arhitekte Karla Paržika, a istorijski je važna i zbog toga što su u njoj u Drugom svjetskom ratu usvojeni Fočanski propisi, prvi pravni akti nove Jugoslavije.

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...