“Rusko čudo” u Foči

Feb 2, 2018 @ 12:00 | autor Radmila Đević
“Rusko čudo” u Foči
Kultura
0

Izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ Moskovskog državnog muzejskog kompleksa ,,Kolomensko“ biće otvorene u ponedeljak, 5. februara u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Riječ je o dvjema izložbama koje kroz 75 panoa govore o drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov (1645-1676), i ikonama koje se posebno poštuju u Rusiji.

Palata o kojoj govori izložba „Rusko čudo“, predstavlja remek-djelo ruske arhitekture i tvorevinu talentovanih majstora: rezbara, tesara, kovača i slikara. Izgrađena je 1667. godine na imanju Kolomensko, nedaleko od Moskve. Tokom vremena, drvena palata je počela da se urušava, pa je dekretom carice Katarine II demontirana 1767. godine.  Na osnovu sačuvanih planova i crteža, ponovo je izgrađena na teritoriji Moskovskog državnog muzejskog kompleksa i jedna je od najposjećenijih turističkih objekata.

Izložba „Sveti zaštitnici zemlje ruske“ predstavlja foto-reprodukcije 30 ikona iz zbirke Moskovskog državnog objedinjenog muzeja-Nacionalnog parka „Kolomensko-Izmajlovo-Ljefortovo-Ljublino“.

Jedan od odjeljaka izložbe posvećen je liku Presvete Bogorodice jer se vjera u zaštitništvo Bogorodice za cijelu rusku zemlju duboko učvrstila u narodnoj pravoslavnoj svijesti.

Izložbe će biti otvorene u 19 časova, a ulaz je slobodan, najavljeno je iz Muzeja.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara