Sahranjen profesor Milan Radulović

Nov 3, 2017 @ 16:18 | autor Radio Foča
Sahranjen profesor Milan Radulović
Društvo
0

Na zemunskom groblju u Beogradu juče je sahranjen prof. dr Milan Radulović, književnik, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči i bivši ministar vjera u Vladi Srbije.

Prethodno je služena zaupokojena liturgija u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu gdje je o hrišćanskom putu profesora Radulovića besjedio protojerej stavrofor Božo Bakajlić.

Opijelo je služio episkop mileševski Atanasije.

Ispred Bogoslovskog fakulteta u Foči, govorio je profesor Darko Đogo, koji je istakao da je Radulović svima na fakultetu bio otac i da je o svima vodio računa i učio ih da čovjek najprije treba da voli, a onda da uči.

„Milan nas je učio svojom ljubavlju“, rekao je Đogo.

Opijelu su, između ostalih, prisustvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i bivši predjednik Savezne republike Jugoslavije i Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Profesor Radulović bio je rodom iz okoline Han Pijeska. U Sarajevu je završio Filozofski fakultet, a u Beogradu je doktorirao na Filološkom fakultetu. Radio je jedno vrijeme u Institutu za književnost i umetnost, kao i na Državnom univerzitetu “Taras Ševčenko” u Kijevu. Sveti arhijerejski sinod SPC postavio ga je 2000. za vanrednog profesora u Duhovnoj akademiji Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, a 2009. za redovnog profesora tog fakulteta. Objavio je 17 knjiga i više od 100 naučnih radova u tematskim zbornicima, književnim i naučnim časopisima. Dobitnik je književne nagrade “Isidora Sekulić”, a SPC ga odlikovala Ordenom Svetog Save Prvog stepena. Po ubjeđenju monarhista, bio je aktivan i u političkom životu kao poslanik DSS u Skupštini Srbije i ministar vjera u prvoj vladi Vojislava Koštunice. Kao resorni ministar zalagao se za obnovu srpskog crkveno-državnog prava, a tokom njegovog mandata donesen je u crkvenim krugovima dugo očekivani Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, kojim je pravno definisan njihov status. U medijskim krugovima ostaće upamćen po čvrstim stavovima, ali i taktu, strpljenju i predusretljvosti u kontaktu sa novinarima, prenose mediji u Srbiji.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara