Saradnja Foče i Kosovske Mitrovice: Druženje mališana uskoro na Tjentištu

Jul 20, 2018 @ 14:51 | autor Radmila Đević
Saradnja Foče i Kosovske Mitrovice: Druženje mališana uskoro na Tjentištu
Društvo
0

Mališani predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice zajedno sa roditeljima i vaspitačima uskoro će boraviti u Foči na četverodnevnom kampu u NP “Sutjeska” gdje će sa kolegama iz Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” kroz edukativne radionice razmijeniti iskustva u obrazovanju i vaspitanju djece i družiti se u jedinstvenom prirodnom ambijentu. Dogovoreno je to tokom današnje posjete delegacije Kosovske Mitrovice fočanskoj opštini, čime je krunisana nedavno potpisana povelja o saradnji dva vrtića. Saradnju uskoro proširuju i na oblast kulture i sporta.

20180720_122411

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog rada u izradi projekata, dječiji vrtići iz Foče i Kosovske Mitrovice ozvaničili su nedavno prijateljske veze potpisivanjem povelje o bratimljenju, kojom su se obavezali na produbljivanje saradnje i razmjenjivanje iskustava u obrazovanju i vaspitanju djece. Prvi veliki korak napraviće najmlađi Mitrovčani i Fočaci koji će se u septembru družiti na Tjentištu.

-Rodila se ideja da ugostimo mališane i njihove roditelje tokom četverodnevnog kampa na Tjentištu, gdje ćemo organizovati radionice za djecu, roditelje, stručne timove i jedne i druge ustanove, kako bismo razmijenili iskustva. Naša saradnja datira već neke četiri godine, poveljom je krunisana-rekla je direktor vrtića “Čika Jova Zmaj”, Slađana Vladičić.

Zajedničke aktivnosti dvije predškolske ustanove uvrstiće i u godišnje planove rada. Sve će to doprinijeti rađanju novih ideja, stručnom usavršavanju vaspitača i edukaciji djece. U Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“, koja okuplja 450 mališana, jasni- saradnja sa kolegama iz Foče tek je počela.

-Ideja ima, a sam čin bratimljenja samo je nit koja nas je povezala jače i čvršće u saradnji koja će sigurno imati rezultate-uvjerena je direktor ustanove Gorica Marinković.

20180720_120521

Koracima najmlađih, krenuće i zvaničnici dvije bratske opštine. Planiraju da saradnju prošire i na druge oblasti života.

-Povelja o bratimljenju dva vrtića samo je uvod u naš zajednički koncept, da saradnju razvijemo i širimo, nakon čega ćemo je lako krunisati i potpisanom poveljom između dvije opštine-istakao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

Kulturu, obrazovanje i sport u fokus zajedničke saradnje stavljaju predstavnici Kosovske Mitrovice.

-Ono što bi trebalo da bude ključ saradnje jeste povezanost između sportskih klubova, kulturno-umetničkih društava, a otvoreni prijateljski odnos koji imamo pokazuje da je budućnost srpskog naroda, gde god se on nalazio, u jedinstvu i slozi, i zato verujemo da ćemo kroz ekonomski dio uspeti da poboljšamo život naših stanovnika-kazao je predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

20180720_111156

Foča će se opravdano pokazati kao dobar domaćin braći iz južne srpske pokrajine tokom njihove dvodnevne posjete.

20180720_120911

Nakon ugovorenih zajedničkih obaveza i planova, Mitrovčani će uživati u znamenitostima i prirodnim ljepotama ovog kraja, turističkim atrakcijama, domaćoj kuhinji i u tradicionalnom gostoprimstvu. Baš onako kako su oni nedavno ugostili Fočake u Kosovskoj Mitrovici.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara