Savindan u Srednjoškolskom centru: „Sveti Sava u mojoj kući“

Jan 27, 2019 @ 13:55 | autor Nataša Petrović
Savindan u Srednjoškolskom centru: „Sveti Sava u mojoj kući“
Društvo
0

Sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj danas slave školsku slavu Svetog Savu. Svečano je bilo i u Srednjoškolskom centru u Foči gdje je Savindan proslavljen prigodnim-kulturno umjetničkim programom i lomljenjem slavskog kolača.

Učenici tokom čitavog školovanja uče o prvom srpskom arhieposikopu i prosvetitelju, utemeljivaču školstva kod Srba Savi Nemanjiću, a Savindan je prilika da pokažu sve što znaju o ovom svetitelju. Priredbe za Svetog Save pripremaju se dugo i sa velikom ljubavlju, ističe učenica trećeg razreda gimnazije i član školskog hora Jana Vuković: „Zaista svi učenici danas sa velikom ljubavlju slave Svetog Savu. Više od mjesec dana pripremali smo Svetosavsku akademiju i nadamo se da smo kroz dramski omaž, ali i pjesme i recitacije posjetiocima uspjeli dočarati kako to mi vidimo život i djelo Save Nemanjića“.

savindan 2

Kako živi i koliko traje Sveti Sava među srpskim narodom učenici dramske sekcije prikazali su kroz dramski omaž „Sveti Sava u mojoj kući“, gdje su prikazali kako savremeni roditelji rade sa svojom djecom, i kako Sveti Sava ima veliku ulogu u svakoj srpskoj kući.

„Učenici dosta znaju o životu Save Nemanjića i vole da uče o tome kako na časovima srpskog jezika i istorije, tako i kroz vannastavne aktivnosti“, rekla je profesor srpskog jezika u Srednjoškolskom centru u Foči Slavica Filipović.

savindan 4

Prilikom Svetosavske akademije najuspješnijim učenicima na Savindanskim takmičenjima uručene su diplome i nagrade, dok su zahvalnice uručene nedavno penzionisanim profesorima hemije i srpskog jezika, Radislavu Mariću i Rajku Perišiću, koji su čitav radni vijek proveli u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 savindan 3

Podijeli vijest:

Komentari

komentara