SCB “Prosvjeta”Foča: Unapređenje bibliotečke djelatnosti u sklopu Globalne vizije IFLA

Nov 10, 2017 @ 15:51 | autor Snežana Glodić
SCB “Prosvjeta”Foča: Unapređenje bibliotečke djelatnosti u sklopu Globalne vizije IFLA
Društvo
0

Globalna vizija bibliotekarstva bila je tema današnjeg seminara koji je za biblioteke matičnog područja Foča organizovala Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ Foča.

Cilj ovog seminara bilo je unapređenje bibliotečke djelatnosti za bibliotekare  iz Višegrada, Rudog, Novog Goražda ,Čajniča, Kalinovika i Foče.

O viziji bibliotekarstva i biblioteka, izazovima  koji se postavljaju pred društvo i biblioteke u procesu globalizacije i o unapređenje bibliotečke struke u budućnosti razgovaralo se na seminaru. Sve ovo sadržano je u Globalnoj viziji  koja je  promovisana agendom UN do 2030. godine.

Daniela Skoković  član je odbora IFLA, krovne međunarodne federacije bibliotečkih asocijacija iz cijelog svijeta.

„Bibliotekari iz cijelog svijeta pokušavaju da nađu gdje je mjesto  biblioteka u skladu sa tom agendom, a i uopšte u ovom savremenom svijetu globalizacije. Potrebno je da definišemo svoje mjesto,  da vidimo čemu težimo i koji su to zadaci koje treba da ispunimo da bi odgovorili na narasle potrebe današnjih korisnika koje su mnogo veće nego u prethodnom vremenu. Mnogo su brže promjene tako da su biblioteke i bibliotekari pred velikim izazovom, ali smatram da imamo znanja i prije svega entuzijazma da odgovorimo na te izazove i da biblioteke praktično pretvorimo u nešto modernije a ne samo u mjesto gdje se iznajmljuju knjige,  što je koncept koji je zastario. Biblioteka ima još mnogo mogućnosti da građane privuče, da ona bude srce lokalne zajednice i centar gdje oni  mogu da zadovolje najrazličitije potrebe“ rekla je Daniela Skoković  .

20171110_1255004

U odnosu na savremene i moderne biblioteke u Evropi i svijetu,  naše biblioteke susreću se sa mnogobrojnim problemima. Situacija u RS i Srbiji skoro da je identična, jer se uglavnom bore sa prostornim i finansijskim kočnicama u radu. Dobra stvar je bibliotečki kadar koji je spreman da se suoči sa tim problemima.

„ Mi danas definišemo svoj status, razgovaramo u čemu smo dobri i u čemu smo manje dobri, a naravno razgovaramo i u čemu je naša vizija.  A sve to u sklopu ovog projekta IFLA Globalna vizija koji je pokrenut prošle godine i koji će se završiti jednim izvještajem u kome je učestovalo 22.000 bibliotekara iz 213 zemalja svijeta. Priključujemo se ovom velikom projektu,  gdje zajedno,  iz RS i Srbije definišemo šta je to što želimo za naše biblioteke i korisnike u budućnosti“, pojasnila je Daniela Skoković.

U svijetu biblioteke izlaze u susret potrebama korisnika. Različite i velike prostore koriste za različite usluge. U modernim bibliotekama postoji mjesto za tihi rad i mjesto za održavanje sastanaka. Ono što je očikledno je entuzijazam naših bibliotekara na čemu danas počivaju biblioteke. Današnji seminar u Foči pokazaće koliko je moguće održati taj entuzijazam i spremnost sistemskog rješavanja problema koji su od važnosti za biblioteke. Na taj način se pomaže društvu kako bi ono bilo društvo znanja i  obrazovanih pojedinaca.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara