Sela sve češće na meti divljači- poziv lovcima da pomognu

Oct 10, 2017 @ 11:43 | autor Igor Janković
Sela sve češće na meti divljači- poziv lovcima da pomognu
Društvo
0

Sušna i gladna godina natjerala je divlje životinje da u potrazi za hranom sve češće napuštaju svoja prirodna staništa, spuštajući se u fočanska sela i pričinjavajući štetu domaćinstvima.

Od divljih svinja stradali su usjevi krompira, stada ovaca su kao i uvijek meta vukovima, dok se u planinskim selima medvjedi spuštaju u voćnjake kršeći šljivike.

divlje svinje 2

Tako su u selu Đeđevo, udaljenom oko pet kilometara od Foče, divlje svinje potkraj ljeta natjerale mještane da krompir povade iz zemlje ranije nego što su planirali, a od livada su u protekla dva mjeseca napravile prave oranice.

djedjvo svinje 2

 

Anđelko Veljović, mještanin Đeđeva, priča da su se divlje svinje počastile njegovim krompirom i da su preorale i napravile veliku štetu po livadama, dok su vukovi kod komšije usred bijela dana zaklali nekoliko ovaca i jagnjadi.

djedjevo svinje

 

„Lovačko društvo iz Foče ne čini dovoljno da se smanji broj divljih svinja i vukova, pa smo sve češće meta ove divljači. Lovci bi morali mnogo više da se angažuju“, smatra Veljović.

vuk

U fočanskom kraju voće ove godine gotovo da nikako nije dalo roda, izuzev u Zavaitu i Čelebićima, na platou kanjona Tare, gdje su mještani ovih dana muku mučili sa medvjedima koji su noću, u potrazi za plodovima, lomili zasade šljiva.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara