Насловна Друштво Sestre Maljević zavičaju poklonile klavir

Sestre Maljević zavičaju poklonile klavir

12.7 C
Foča

Sestre Romana Jandrijević i Lara Borčić, nekada Maljević, Fočanke koje žive u Kanadi i Francuskoj poklonile su fočanskom Gradskom pozorištu pijanino marke “Petrof”.

Klavir je danas Gradskom pozorištu, koje djeluje u okviru Muzeja Stare Hercegovine, predala Romana Jandrijević, koja je iz Vankuvera došla na odmor u Foču.

“To je bila ideja moje sestre, da poklonimo gradu, da ne poklonimo pojedincu i ne prodamo. I ja sam zaključila da bilo koja vrijednost, koju bih dobila od klavira, ne bi mogla da pokrije tu emotivnu vrijednost. Mislim da je pozorište pravo mjesto gdje treba da bude klavir”, rekla je Jandrijevićeva.

Prisjeća se da im je klavir u oktobru 1982. godine u tadašnjoj  robnoj kući “Fočanka” kupio otac Miladin Maljević.

“Često smo sa tatom obilazili klavir u robnoj kući i trebalo nam je dugo da ubijedimo tatu da nam ga kupi, a njemu još duže da ga otplati. Za klavir nas veže dosta lijepih uspomena- dočeci novih godina uz pratnju gitare, druženja u srednjoj školi, spremanja za koncerte, pošto smo obje završile nižu muzičku školu u Foči”, priča Jandrijevićeva.

Dodaje da je život njenu sestru odvukao na sport, a da se i ona bavi poslom koji nije u vezi sa muzikom, tako da joj je drago da klavir pripadne ljudima koji znaju da sviraju.

“Pošto je pripao gradu, nekako i ne osjećam da poklanjam, nego kad budem došla ovdje i kada budem pratila predstave, klavir će biti tu. Sve je nekako na svom mjestu”, zaključila je Romana Jandrijević Maljević.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac zahvalila se sestrama Maljević što su dio porodičnog nasljeđa poklonile ovoj ustanovi.

“Mi nismo bili u mogućnosti da iz svojih sredstava nabavimo klavir, koji nam je potreban prilikom organizovanja brojnih događaja. Snalazili smo se na razne načine, pozajmljivali smo klavir od ustanova sa kojima sarađujemo”, rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će im nabavka klavira olakšati organizovanje koncerata klasične muzike, pozorišnih mjuzikla, ali i raznih gradskih priredbi i manifestacija.

Profesor Muzičke škole iz Foče Veljko Mastilo isprobao je pijanino sestara Maljević i potvrdio da je instrument u odličnom stanju.

Последњи текстови

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...

ОО СДС Фоча: Зашто се сједница локалног парламента одржава у сали Градског позоришта?

Општински одбор Српске демократске странке Фоча у саопштењу достављеном медијима поставио је питање начелнику Општине  и предсједнику Скупштине Општине зашто се сједница...

Сједница фочанског парламента након тромјесечне паузе

Након тромјесечне паузе, због ванредног стања и мјера заштите од вируса корона, сједница фочанског парламента биће одржана идућег четвртка, 4. јуна, најављено...