Насловна Друштво Sestre Maljević zavičaju poklonile klavir

Sestre Maljević zavičaju poklonile klavir

0.9 C
Foča

Sestre Romana Jandrijević i Lara Borčić, nekada Maljević, Fočanke koje žive u Kanadi i Francuskoj poklonile su fočanskom Gradskom pozorištu pijanino marke “Petrof”.

Klavir je danas Gradskom pozorištu, koje djeluje u okviru Muzeja Stare Hercegovine, predala Romana Jandrijević, koja je iz Vankuvera došla na odmor u Foču.

“To je bila ideja moje sestre, da poklonimo gradu, da ne poklonimo pojedincu i ne prodamo. I ja sam zaključila da bilo koja vrijednost, koju bih dobila od klavira, ne bi mogla da pokrije tu emotivnu vrijednost. Mislim da je pozorište pravo mjesto gdje treba da bude klavir”, rekla je Jandrijevićeva.

Prisjeća se da im je klavir u oktobru 1982. godine u tadašnjoj  robnoj kući “Fočanka” kupio otac Miladin Maljević.

“Često smo sa tatom obilazili klavir u robnoj kući i trebalo nam je dugo da ubijedimo tatu da nam ga kupi, a njemu još duže da ga otplati. Za klavir nas veže dosta lijepih uspomena- dočeci novih godina uz pratnju gitare, druženja u srednjoj školi, spremanja za koncerte, pošto smo obje završile nižu muzičku školu u Foči”, priča Jandrijevićeva.

Dodaje da je život njenu sestru odvukao na sport, a da se i ona bavi poslom koji nije u vezi sa muzikom, tako da joj je drago da klavir pripadne ljudima koji znaju da sviraju.

“Pošto je pripao gradu, nekako i ne osjećam da poklanjam, nego kad budem došla ovdje i kada budem pratila predstave, klavir će biti tu. Sve je nekako na svom mjestu”, zaključila je Romana Jandrijević Maljević.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac zahvalila se sestrama Maljević što su dio porodičnog nasljeđa poklonile ovoj ustanovi.

“Mi nismo bili u mogućnosti da iz svojih sredstava nabavimo klavir, koji nam je potreban prilikom organizovanja brojnih događaja. Snalazili smo se na razne načine, pozajmljivali smo klavir od ustanova sa kojima sarađujemo”, rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će im nabavka klavira olakšati organizovanje koncerata klasične muzike, pozorišnih mjuzikla, ali i raznih gradskih priredbi i manifestacija.

Profesor Muzičke škole iz Foče Veljko Mastilo isprobao je pijanino sestara Maljević i potvrdio da je instrument u odličnom stanju.

Последњи текстови

Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

Изложба слика Станка Родића из Новог Сада, под називом „Година прође“, отворена је у галерији Фочанске куће. Посјетиоци су имали прилику да...

Лане Гутовић са хит комедијом “Украђена личнос’” у фочанском позоришту

Познати српски глумац Милан Лане Гутовић своју хит комедију “Украђена личнос’”, у којој глуми и изводи је као Срећко Шојић, иначе популарни...

Сунчано и топлије уз малу дневну облачност

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и топлије уз малу дневну облачност. Прије...

Фоча и Плужине прекограничном сарадњом унапређују туристичку понуду

У Фочи је данас представљен пројекат прекограничне сарадње ове општине са Плужинама у Црној Гори под називом “Туризам, адреналин и рафтинг авантура -  Т.А.Р.А”,...

Средњошколци упознати са начинима поступања у кризним ситуацијама

Цивилна заштита општине Фоча и Ватрогасно друштво Фоча одржали су предавање фочанским средњошколцима о земљотресу, противпожарној заштити и пословима којима се ова...