18 C
Foca
Naslovna Društvo Škole spremne za početak nove školske godine

Škole spremne za početak nove školske godine

Škole na području opštine Foča spremne su za početak nove školske godine. Većina radova na rekonstrukciji, krečenju i čišćenju su završeni tako da će u ponedeljak, 2. septembra spremno dočekati učenike.

U OŠ „Sveti Sava“ tokom ljetnjeg raspusta urađena je značajna rekonstrukcija i obnova unutrašnjeg i sanitarnog  prostora. Učenici će naredne školske godine boraviti u ljepšim i zdravijim učionicama koje su okrečene nakon zamjene podnih obloga, koristiti potpuno nove sanitarne prostorije u kojima je urađena kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Radove u vrijednosti oko 140.000 KM finansirala je ambasada Japana u BiH. Podršku je pružila i Opština Foča koja je bila garant za isplatu troškova PDV-a.  Radovi još traju na uređenju stepenišnog ulaza u školu, kaže direktorica Jelena Čančar.

“Sve će biti spremno u ponedeljak za početak nove školske godine, pri kraju smo sa radovima na rekonstrukciji koji su bili obimni tokom raspusta. Radi se o rekonstrukciji kompletnih podnih površina u učionicama, kancelarijama, pomoćnim prostorijama i komletnoj rekonstrukciji svih mokrim čvorovima. Osim ovih radova u toku je i rekonstrukcija glavnog ulaza u školu. Uspjeli smo da iz projekta koji je finansiran iz kabineta predsjednice RS, iz koga smo finansirali asfaltiranje dijela školskog igrališta i dvorišta, da saniramo i ulazno stepenište kao i pristupne puteve prema školi koji su prevučeni novim asfaltom” , pojasnila je direktor škole Jelena Čančar.

IMG-706ec66c7cae0a5a4ac868af12941cf0-Vthumbnail

U 2020. godini u ovoj školi očekuju realizaciju projekta energetske efikasnosti koji je u nadležnosti Ministarsta za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a koji podrazumijeva zamjenu dotrajale stolarije i obnovu fasade.

Nova znanja u školi „Sveti Sava“ u školskoj 2019/2020. godini sticaće ukupno 660 učenika sa područnim odjeljenjima u Miljevini -45 i na Dragočavi -9 učenika do petog razreda u kombinovanim odjeljenjima.

U novoj školskoj godini upisano je 80 prvačića- 75 u centralnoj školi, a u područnim odjeljenjima Miljevina- 3 i Dragočava- 2 učenika, što je u odnosu na prošlu školsku godinu više za 28 učenika.

U 2019/ 2020.  školskoj  godini u OŠ “Veselin Masleša” nastavu će pohađati ukupno 478 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja. Od prvog do devetog razreda u centralnoj školi nova znanja sticaće 392 učenika, u područnoj školi na Brodu 76, a u područnim odjeljenjima na Popovom Mostu i Mješajima po 5 učenika do petog razreda u kombinovanim odjeljenjima.

Trend rasta broja prvačića ove godine bilježi  i OŠ “Veselin Masleša”. Upisan je 51 prvačić, za 4 više u odnosu na prošlu školsku godinu- 45 u centralnoj školi, u područnoj školi na Brodu- 6, dok u područnim odjeljenjima  Mješaja i Popov Most nema upisanih prvačića.

I u SŠC u Foči sve je spremno za početak nove školske godine.

U školske klupe u ponedeljak, u 8:00 časova će sjesti 569 učenika raspoređenih u 25 odjeljenja- 267 gimnazijalaca u 12,  i 302 učenika u 13 razreda tehničkih i stručnih škola.

Tokom raspusta završena je druga faza fasadne stolarije za koju su sredstva obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture RS, opština Foča i UNDP u iznosu od 96.000 KM.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...