Služena zaupokojena liturgija za mitropolita dabrobosanskog Nikolaja

Oct 28, 2015 @ 11:35 | autor Igor Janković
Služena zaupokojena liturgija za mitropolita dabrobosanskog Nikolaja
Društvo
0

U crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog i Svetog Vasilija Ostroškog na Velečevu kod Foče služena je zaupokojena liturgija za mitropolita dabrobosanokog Nikolaja, koji je preminuo sinoć u Univerzitetskoj bolnici u Foči. Tijelo blaženopočivšeg mitropolita rano justros je dopremljeno u crkvu na Velečevu, koja se nalazi u krugu Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta, a liturgiju je služilo više sveštenika Mitropolije dabrobosanske. Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“

Darko Đogo kaže da je mitropolit Nikolaj do poljednjeg daha života živio za duhovne ustanove u Foči, za čije osnivanje je jedan od najzaslužnijih. „ Bilo bi pretjerano reći da je ovo bilo neočekivano, bio je u časnoj i dubokoj starosti, ali svejedno, kako narod kaže- otac je otac, tako je i sa duhovnim ocem. Kada se to desi, čovjek je pun utisaka“, kaže Đogo.

mitropolit 1

On je naglasio da je blaženopočivši mitropolit dao ogroman doprinos za srpsku crkvu u BiH. „ Možemo samo da kažemo jevanđelske riječi da je blažen put kojim ide njegova duša, jer mu je Gospod sigurno pripremio mjesto vječnog počivališta“, kaže Đogo.

On je dodao da je mitropolit Nikolaj imao nevjerovatan entuzijazam za crkvenu prosvjetu, te da su ga na Bogosloviji svi mnogo voljeli i da su ga zvali Čiko ili Deda. „On je prosto bio familijarna ličnost, čovjek starog kova, stari tip domaćina, koji je nekada i prijek i zna strogo da nastupi, ali u isto vrijeme da vodi računa o svakom čovjeku i svakoj njegovoj potrebi. On nama nije samo stari episkop, nego neko ko nam je vrlo blizak otišao iz života“, rekao je Đogo.

TIJELO MITROPOLITA NIKOLAJA DO 16,00 ČASOVA U FOČI DO KADA SE GRAĐANI MOGU OPROSTITI OD NJEGA

U Foči se danas očekuje dolazak episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog i zamjenika mitropolita dabrobosanskog Grigorija, a kako je najavljeno tijelo blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja u 16,00 časova biće prevezeno u manastir Dobrun, gdje će biti sahranjen u petak, 30. oktobra. Svi građani mogu do 16,00 časova doći u hram na Velečevu kako bi se oprostili sa blaženopočivšim mitropolitom Nikolajem. U hramu Svetog Save u Foči zaupokojena liturgija biće služena sutra u 8.00 časova.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara