SO Foča: Dopuniti odluku o kreditu

Apr 17, 2015 @ 18:08 | autor Radmila Đević
SO Foča: Dopuniti odluku o kreditu
Društvo
0

Odbornici Skupštine opštine Foča donijeli su danas odluku o parcelaciji objekata na Livadama, koji su kao neperspektivna vojna imovina dodijeljeni opštini.

Na tom mjestu opština namjerava da formira poslovnu zonu, a ovom odlukom objekti su podijeljeni na četiri parcele, dok je raspisana i licitacija za njihovu prodaju.

Odluka o kreditnom zaduženju od tri miliona maraka povučena je za narednu sjednicu, do kada bi odbornicima trebalo da bude dostavljen idejno rješenje obnove mosta kod KPZ-a i detaljan finansijski okvir, za šta je odlukom predviđeno da iz kredita bude izdvojeno 2,5 miliona maraka. Pola miliona usmjerilo bi se za sanaciju klizišta u Jošanici i za rekonstrukciju lokalnih puteva.

-Naš prijedlog je da napravimo dobar most koji će odgovarati svim savremenim uslovima saobraćaja, a da bismo taj most napravili treba nam kreditno zaduženje. Dio kredita bio bi namijenjen rekonstrukciji mosta i saniranju klizišta u Jošanici. Nakon diskusije odbornika dogovoreno je da sa dodatnim informacijama koje ćemo ponuditi za narednu sjednicu konačnu odluku donesemo za petnaest dana, odnosno kada je planirana ta sjednica-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

skupstina-24.jpg-2.jpg-3

Dio odbornika većine i opozicije imali su slične stavove, pa su bili oprezni u donošenju odluke o kreditnom zaduženju od tri miliona.

-Ne bih rekao da su bliski stavovi nas i opozicije, već su to realni stavovi. Teško je ući u veliko zaduženje bez konkretnih objašnjenja, bez idejnih i finansijskih planova i rješenja za klizište u Jošanici. Naš stav je da ne treba gledati iz persepktive kreditnog zaduženja, već iz pesrepsketive građana Foče i mještana Jošanice, kao i mještana koji žive u MZ Rječica, jer smo imali već jedan smrtni slučaj na tom mostu. To nas tjera da riješimo problem mosta, a koje je najbolje rješenje između finansijskog i idejnog plana, to ćemo da vidimo. Imali smo prijedlog da to bude jedna traka naizmjenično, što se nikome nije sviđalo, svi smo željeli da to bude bolje rješenje, a ono podrazumijeva veća finansijska izdvajanja-rekao je Goran Milić, odbornik SNSD-a.

U NSP-u smatraju da su bespotrebno potrošene dvije i po godine i da je izvršna vlast konačno uvidjela da rješenje sa jednom trakom ne odgovara potrebama građana. Odbornik Olivera Elez kažu da su, ipak, protiv novog kredita.

-Mi smo od početka ove vlasti naglašavali da treba poštovati načelo kontinuiteta i nastaviti ono što je započeto, ozbiljne radove koji su već bili završeni, Trebalo ih je u vrlo kratkom roku sve završiti, nažalost izgubili smo više od dvije godine vrteći se  ukrug, što je najbolji pokazatelj da ova vlast ne zna da upravlja novcem ni investicijama. Osnovna stvar zbog čega ovo nećemo da podržimo jeste što je ovo treće kreditno zaduženje i što nismo vijedli efekete dosadašnjih kredita i rada-smatra Elezova.

Na primjedbe odbornika, načelnik Mašić odgovara:

-Ovo je više bila politička, nego realna priča. Mi smo se zadužili za milion i po zbog toga što smo morali vraćati kredit prethodne vlasti, ušli smo u rekonstrukciju gradskog vodovoda, to je ovaj projekat koji finansira Svjetska banka sa grejs periodom od osam godina i rokom plaćanja u narednih 20 godina, sa povoljnim kamatama i uslovima. Naše kreditno zaduženje neće mnogo iskakati iz onoga koje sad već imamo, jer u narednoj godini planiramo i veće izvorne budžestke prihode, tako da bojazni od velikog zaduženja nema niti osnove da će opština biti u dužničkoj obavezi. Naše maksimalno zaduženje može ići do nekih 13 odsto od dozvoljenih 18, i to uz najgore uslove. Tražimo i povoljniju varijantu i banku koja će dati drugačije ponude, a osim toga, kada je riječ o mostu razgovaramo i sa drugim subjektima i moguća su u skorije vrijeme i druga rješenja, tako da nam je ova konačna odluka za petanest dana prilika da sve izdefinišemo i izađemo sa prijedlogom koji će , nadam se, biti mnogo povoljniji od dosadašnjeg-pojasnio je Mašić.

skupstina-24.jpg-2

Na današnjoj sjednici jednoglasno je donesena odluka da se preduzeću Sezona, kojem je klizište uništilo pogon za preradu gljiva, nadoknadi do 20 odsto štete, koja iznosi 550 hiljada maraka.

Odbornici, bez obrazloženja, nisu podržali izvještaje o radu opštinskih ustanova Centra za kulturu i informisanje, Centra za socijalni rad, Apoteke Foča, Turističke organizacije i Doma zdravlja, dok je samo Muzej Stara Hercegovina dobio podršku za izvještaj o radu za prošlu godinu. Programi rada svih ustanova za ovu godinu su usvojeni.

Odbornici su informisani o stanju bezbjednosti na području opštine, stanju u oblasti šumarstva sa akcentom na pošumljavanje, o položaju raseljenih lica, povratnika i korisnika alternativnog smještaja, o radu sportskih klubova, kao i o radu opštinske Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara