SO Foča: Osniva se Privredni savjet, pozitivno mišljenje za kolektivnu garažu

Nov 9, 2017 @ 16:27 | autor Radio Foča
SO Foča: Osniva se Privredni savjet, pozitivno mišljenje za kolektivnu garažu
Politika
0

Odbornici Skupštine opštine Foča jednoglasno su usvojili odluku o osnivanju  Privrednog savjeta opštine.

Ovo savjetodavno tijelo imaće zadatak da pokreće inicijative za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja, te da doprinosi boljem javno-privatnom dijalogu kroz neposrednu saradnju lokalne vlasti i privrednih subjekata.

Privredni savjet činiće predstavnici proizvodne i zanatsko-preduzetničke djelatnosti, poljoprivrede, uslužne i drugih djelatnosti , te predstavnici izvršne vlasti, tačnije načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine, te načelnici privrede, urbanizma i finansija.

Članovi Privrednog savjeta biće izabrani na osnovu kriterijuma koje će utvrditi načelnik opštine Radisav Mašić, koji je ujedno i predsjednik ovog tijela.

so masic

Mašić je istakao da će glavna funkcija Privrednog savjeta biti da ubrza privredni život, da okupi ljude koji mogu pomoći da se u krajnjem rezultatu poveća broj zaposlenih.

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su i nacrt novog poslovnika lokalnog parlamenta i uputili ga u javnu raspravu.

Usvojena je i odluka o planiranju sredstava za izgradnju-obnovu željeznog mosta na Drini kod KPZ-a, jer su od Vlade Srpske obezbijeđena dodatna sredstva.

U prošloj godini Vlada je izdvojila milion, a u ovoj 200 hiljada maraka za obnovu mosta.

Odbornici su imenovali nove članove upravnih odbora Centra za kulturu i informisanje, Apoteke Foča, Centra za socijalni rad i Muzeja Stara Hercegovina.

Usvojeno je i rješenje o formiranju Savjeta za bezbjednost saobraćaja na području opštine, kao i odluka o prodaji objekta javnog toaleta iznad Robne kuće “Bartula”, na parceli za čiju kupovinu je zainteresovano  jedno pravno lice.

 

Nedostatak parking mjesta riješiti gradnjom javne garaže

Skupština opštine Foča usvojila je danas mišljenje o opravdanosti izgradnje javne garaže u centru grada, čime su se stekli uslovi da se krene u proces regulisanja imovinsko-pravnih odnosa.

Revizijom regulacionog plana iz 2009. godine, predviđeno je da dugogodišnji problem nedostatka parking prostora u užem centru Foče bude riješen izgradnjom objekta za kolektivno garažiranje u dvorištu između stambenih blokova u Njegoševoj i Krajiškoj ulici.

garaze 2

Na tom prostoru nalazi se više privremenih garaža u posjedu fizičkih i pravnih lica, pa je u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa potrebno izvršiti njihovu eksproprijaciju.

Prvi korak u tom smjeru je pribavljanje mišljenja Skupštine opštine Foča o izgradnji kolektivne garaže, da bi na osnovu toga Vlada Srpske mogla donijeti odluku o utvrđivanju opšteg interesa kao preduslova za eksproprijaciju.

garaze

U usvojenom dokumentu se navodi da je izgradnja kolektivne garaže predviđena regulacionim planom, a uvrštena je u strategiju razvoja opštine od 2017. do 2026. godine.

Osuda istupa predsjednika Skupštine

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas zaključak kojim se najoštrije osuđuje istupanje predsjednika SO Foča Izeta Spahića, na prethodnom zasjedanju, kada je rekao da je za njega Radovan Karadžić najveći ratni zločinac, što je, kako je naveo, potvrđeno presudom Međunarodnog suda u Hagu.

U zaključku, za koji je glasao 21 odbornik, dok su dva odbornika iz Stranke demokratske akcije bila protiv, stoji:  „SO Foča najoštrije osuđuje istup predsjednika Skupštine opštine Foča na posljednjoj sjednici kojim su uvrijeđena nacionalna i patriotska osjećanja srpskog naroda. Izjava ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, politički je štetna i nepromišljena. Tom izjavom je prekšen član 14. etičkog kodeksa po kome su svi odbornici obavezni da se ponašajuu skladu sa Statutom, poštujući jednaka prava i uvjerenja drugih. Skupština ubuduće neće tolerisati ovakva i slična ponašanja i istupe, bez obzira od koga oni dolaze.“

Skupštini su prisustvovali i predstavnici boračkih kategorija koji su iznijeli zajednički stav da je ta izjava velika uvreda za sve borce Vojske Republike Srpske, porodice poginulih boraca kao i ratne vojne invalide, te da će nastaviti sa inicijativom da se na dnevni red Skupštine opštine uvrsti prijedlog za smjenu predsjednika Spahića. Inicijativu Boračke organizacije Foča podržao je i Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je nadu da ovakve teme više neće dolaziti na dnevni red lokalnog parlamenta i pozvao Boračku organizaciju da se ne svrastava ni na jednu stranu, te da se u okviru svojih nadležnosti, a u vezi razmišljanja o aktuelnim temama, uklopi sa razmišljanjima političkih partija, jer politički život u jednoj lokalnoj zajednici ne mogu kreirati nevladine i druge organizacije, već političke partije.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara