SO Foča: Usvojena Odluka o visini poreske stope za oporezivanje nepokretnosti

Jan 30, 2018 @ 13:33 | autor Nataša Petrović
SO Foča: Usvojena Odluka o visini poreske stope za oporezivanje nepokretnosti
Društvo
0

Na 16. redovnoj sjednici SO Foča odbornici su usvojili Odluku o visini poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na teritoriji opštine Foča za ovu godinu, prema kojoj se ona utvrđuje u visini od 0,12 odsto od procjenjene vrijednosti nepokretnosti, dok je stopa poreza za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost utvrđena u visini od 0,10 odsto.

Skupština je usvojila i Nacrt odluke o komunalnom redu u kojoj se definište održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje zelenih površina , dvorišta, bašta, zatim održavanje korita i obala rijeka, kao i obilježavanje mjesta gdje se izvode građevinski radovi. Odluka podrazumijeva i način odvoza smeća, uklanjanje protivpravno postavljenih predmeta, obilježavanje ulica, trgova i objekata, održavanje javne rasvjete, sportskih objekata, igrališta, kampova, pijaca, autobuskih stajališta, te dekoraciju grada.

Tokom rasprave odbornici su predložili da se u odluku uvrsti kontrola ruševnih objekata u gradu, posebno Hana i objekata u Prijekoj čaršiji. Predloženo je i da se bolje uredi gradska pijaca, te da se češće vrši čišćenje korita rijeke Ćehotine, posebno njegovog dijela u užem centru grada. Predloženo je i da se u odluku uvrsti natkrivanje svih autobuskih stajališta na području opštine, te stavka koja će obavezati izvođače građevinskih radova koji oštete saobraćajnice i druge objekte da ih vrate u prvobitno stanje, te da je taj investitor dužan da ih održava u narednih 12 mjeseci, jer smo, kako su naveli odbornici, svjedoci da investitori saobraćajnice vrate u prvobitno stanje, ali da je to kratkog vijeka. Odbornici su predložili da se ovom odlukom bolje definiše status murala i crteža koji predstavljaju dekoraciju određenih naselja. Iz Odjeljenja za urbanizam opštine Foča istakli su da će sve prijedloge uvrstiti u Odluku, koja će se uputiti na javnu raspravu.

Usvojen je i Godišnji plan rada opštinske uprave, za koji je načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao da predstavlja dokument koji pokazuje veća  ulaganja u Foču nego ranijih godina, te da će u ovoj i narednoj godini doći na red provođenje projekata preko kojih će dodatna sredstva doći u grad.  Istakao je da je Opštini Foča odobrena druga faza izgradnje vodovoda, te da se trenutno radi dokumentacija za ovaj projekat koja je neophodna za raspisivanje javnog tendera.

Skupština je imenovala članove Odbora za zdravlje, Savjeta za sport, te članove Komisije za određivanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara