Насловна Друштво Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

13.5 C
Foča

Istraživačko-ekološki centar, koji će na Tjentištu u narednih pola godine biti izgrađen u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH, doprinijeće podizanju svijesti o značaju očuvanja prirode, poručeno je sa prve projektne konferencije koja je održana danas u Muzeju Bitke na Sutjesci.

Planirano je da Istraživačko-ekološki centar zajedno formiraju Nacionalni park “Sutjeska”, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Javno preduzeće “Srbijašume”, a ovih dana počeće građevinski radovi, tačnije adaptacija i pretvaranje jednog od postojećih ruiniranih objekata u blizini hotela “Mladost” u budući centar za mlade naučnike.

Projekat “Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa” vrijedan je 506.000 evra, a finasnira ga EU uz učešće Nacionalnog parka “Sutjeska” od 15 odsto.

Uz Nacionalni park “Sutjeska”, projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji; Park prirode “Zlatibor”, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika “Kamena gora” i “Ozren Jadovnik”.

tjentiste cen 3

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović ističe da je ovo još jedna značajna strana investicija, te da će Istraživačko-ekološki centar biti poseban sektor u okviru ove javne ustanove.

“Na prvom spratu će se nalaziti laboratorije, info centar i turistički dio, a na drugom spratu će biti 31 krevet za studente, profesore i druge korisnike centra”, rekao je Pavlović.

tjentiste cen 2

Luka Lavadinović, profesor Šumarskog fakulteta iz Beograda kaže da će Istraživački centar služiti ne samo stručnjacima iz šumarske struke, već i široj populaciji.

“Nadamo se da će ovaj centar promovisati ovaj kraj i privući ljude da ovdje dođu i uživaju neverovatnim lepotama Nacionalnog parka “Sutjeska” i da se upoznaju bliže sa time čime se mi bavimo”, rekao je Lavadinović.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i profesori šumarskih fakulteta iz Banjaluka i Sarajeva, koji će biti partneri ovog centra i čiji profesori i studenti će učestvovati u njegovom radu.

Profesor Šumarskog fakulteta iz Banjaluke Zoran Govedar napomenuo je da će se u budućem centru na Tjentištu naukom i istraživanjem prirode baviti studenti, profesori, ali i učenici srednjih i osnovnih škola.

Prodekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Sead Vojniković kaže da je ovaj projekat esencijalno važan za očuvanje prirode i za šumarsku struku.

“Ovakvi koncepti vode približavanju društva jednoj struci koja je dosta nepoznata”, naveo je Vojniković.

 

 

Последњи текстови

Данас сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће након ведрог, локално магловитог и свјежег јутра, бити сунчано и угодно топло вријеме, уз...

Јечмишта: Уређено мјесно гробље

У селу Јечмишта у фочанској мјесној заједници Челебићи, претходног викенда завршено је уређење мјесног гробља. Замијењена је дотрајала ограда стара скоро тридесет...

ФК “Сутјеска”: Млади играчи награђени Првом лигом

Након једногодишње епизоде у Другој лиги, "Сутјеска" се враћа у друштво прволигаша Српске. Ова одлука новог руководства Фудбалског савеза обрадовала је Фочаке,...

Медицински факултет Фоча: Попуњена сва мјеста, нема другог уписног рока

Након првог уписног рока, на Медицинском факултету у Фочи попуњена су сва планирана мјеста за бруцоше на студијским програмима медицина, стоматологија, здравствена...

Свјежије уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити свјежије него претходних дана, а највиша дневна температура ваздуха у већини предјела биће...