18 C
Foca
Naslovna Društvo Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

Srbija, BiH i EU grade istraživački centar na Tjentištu

13 C
Foča

Istraživačko-ekološki centar, koji će na Tjentištu u narednih pola godine biti izgrađen u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH, doprinijeće podizanju svijesti o značaju očuvanja prirode, poručeno je sa prve projektne konferencije koja je održana danas u Muzeju Bitke na Sutjesci.

Planirano je da Istraživačko-ekološki centar zajedno formiraju Nacionalni park “Sutjeska”, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Javno preduzeće “Srbijašume”, a ovih dana počeće građevinski radovi, tačnije adaptacija i pretvaranje jednog od postojećih ruiniranih objekata u blizini hotela “Mladost” u budući centar za mlade naučnike.

Projekat “Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa” vrijedan je 506.000 evra, a finasnira ga EU uz učešće Nacionalnog parka “Sutjeska” od 15 odsto.

Uz Nacionalni park “Sutjeska”, projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji; Park prirode “Zlatibor”, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika “Kamena gora” i “Ozren Jadovnik”.

tjentiste cen 3

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović ističe da je ovo još jedna značajna strana investicija, te da će Istraživačko-ekološki centar biti poseban sektor u okviru ove javne ustanove.

“Na prvom spratu će se nalaziti laboratorije, info centar i turistički dio, a na drugom spratu će biti 31 krevet za studente, profesore i druge korisnike centra”, rekao je Pavlović.

tjentiste cen 2

Luka Lavadinović, profesor Šumarskog fakulteta iz Beograda kaže da će Istraživački centar služiti ne samo stručnjacima iz šumarske struke, već i široj populaciji.

“Nadamo se da će ovaj centar promovisati ovaj kraj i privući ljude da ovdje dođu i uživaju neverovatnim lepotama Nacionalnog parka “Sutjeska” i da se upoznaju bliže sa time čime se mi bavimo”, rekao je Lavadinović.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i profesori šumarskih fakulteta iz Banjaluka i Sarajeva, koji će biti partneri ovog centra i čiji profesori i studenti će učestvovati u njegovom radu.

Profesor Šumarskog fakulteta iz Banjaluke Zoran Govedar napomenuo je da će se u budućem centru na Tjentištu naukom i istraživanjem prirode baviti studenti, profesori, ali i učenici srednjih i osnovnih škola.

Prodekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Sead Vojniković kaže da je ovaj projekat esencijalno važan za očuvanje prirode i za šumarsku struku.

“Ovakvi koncepti vode približavanju društva jednoj struci koja je dosta nepoznata”, naveo je Vojniković.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Sastanak načelnika sa mještanima: Posvetiti više pažnje Miljevini

Načelnik opštine Radisav Mašić razgovarao je danas u Miljevini sa mještanima o problemu vodosnabdijevanja, kao i o drugim problemima koji otežavaju život u ovoj...

Zaustaviti stigmu i diskriminaciju prema mentalno oboljelim

U cilju poboljšanja opšteg statusa osoba sa mentalnim smetnjama i onih kod kojih postoji rizik od njihovog razvoja, s akcentom na smanjenje stigme i...

Elektromreža pripremljena za zimu – naredne godine dodatni radovi

Proteklog mjeseca struja je isključivana u brojnim naseljima i selima na području opštine Foča, a sve zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda, kako bi...

Bronza za fočanski Nipon na Mavasi kupu u Sarajevu

Karate klub Nipon iz Foče proteklog vikenda učestvovao je na “Mavasi kupu” u Sarajevu. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju, Nipon...

U četvrtak akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Udruženje dijabetičara Foča, povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa, organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akcija će...