SRD “Mladica”: Revir na Ćehotini i škola ribolova planovi za 2019. godinu

Mar 23, 2019 @ 12:15 | autor Igor Janković
SRD “Mladica”: Revir na Ćehotini i škola ribolova planovi za 2019. godinu
Društvo
0

Fočansko Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ u ovoj godini namjerava da proglasi revir na završnih par kilometara toka rijeke Ćehotine, u gradskoj zoni, od naselja Barakovac do ušća u Drinu, i da na njemu prvi put organizuje Svjetski kup u spiningu, odnosno u lovu pastrmke vještačkim mamcima varalicama.

Predsjednik Društva Milan Rudinac kaže da bi to ubuduće trebalo da bude izdvojena ribolovna staza  na kojoj bi važilo pravilo „uhvati i pusti“.

Milan Rudinac sa ulovom

„Bilo kakav izlov ribe na reviru je zabranjen, bukvalno uhvatite ribu i vratite je u rijeku nepovrijeđenu. Na revirima ne važi godišnja dozvola čak ni matičnog udruženja, već se vadi posebna dnevna dozvola“, pojašnjava Rudinac.

Posljednje dvije godine „Mladica“ je uložila velike napore da postigne dogovor sa korisnicima rijeka, kao što su mini centrale i preduzeća koja se bave vađenjem šljunka i sa nekima od njih je potpisala ugovore i uspjela naplatiti određena sredstva.

Rudinac kaže da je njihov naredni korak da probaju da utiču da se smanji odlaganje otpada bilo koje vrste, poput otpada od drvne industrije u Brodu na Drini, ali i na obalama Ćehotine u užem gradskom području.

„Divlje deponije su veliki problem, a imamo čak i neke opštinske firme koje zagađuju rijeke. Problematična je svijest ljudi i svijest rukovodilaca nekih firmi, rijeka u njihovim očima nije onakva kakva je nama i kakva bi trebalo svima da bude“, upozorava Rudinac.

Poseban problem je zagađenje rijeke Bistrice u koju Novi rudnik mrkog uglja u Miljevini direktno, bez prečišćavanja, ispušta otpadne vode koje peru ugalj od jalovine, pa je nizvodno od Miljevine ova planinska rijeka poprimila sivocrnu boju.

„U pregovorima smo da se proba smanjiti zagađenje Bistrice. Trenutna situacija nije dobra, dobili smo neka obećanja, a sve što ne budemo mogli riješiti ljudski, pokušaćemo riješiti putem suda, nećemo odustajati“, navodi Rudinac.

Jedan od zadataka koji je „Mladica“ zadala sebi u ovoj godini je i pokretanje ljetne škole ribolova, kojom bi fočanski ribolovci pokušali da na rijeku privuku što veći broj djece, učeći ih tajnama sportskog ribolova.

Rudinac kaže da su u 2018. godini ostvareni pomaci  u kontroli krivolova, koji je, poboljšanjem rada ribočuvarske službe, u dobroj mjeri smanjen, te da se  u Društvu nadaju da će u ovoj godini kontrolu izlova podići na još veći nivo.

ribolov na rijeci Drini u Foci

 

Foto: Ribolov na Drini

Veliki su planovi i kada je u pitanju povećanje ribljeg fonda.

„Nama je cilj da u 2019. godini u naše rijeke ubacimo minimalno 150.000 jedinki pastrmke, neke će biti odrasle, a neke mlađ od pet do osam centimetara. Svjetski kup na Ćehotini pratilo bi i veliko poribljavanje odraslim jedinkama pastrmke“, rekao je Rudinac.

Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ brine o 17 vodotokova, među kojima su najveći i najtraktivniji za ribolov Tara, Drina, Sutjeska, Bistrica i Ćehotina , a trenutno okuplja 112 sportskih ribolovaca.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara