SŠC Foča: Svako je drugačije darovit, ali svi smo daroviti da volimo

Maj 20, 2015 @ 19:17 | autor Igor Janković
SŠC Foča: Svako je drugačije darovit, ali svi smo daroviti da volimo
Društvo
0

Srednjoškolski centar u Foči jedina je škola iz Republike Srpske, a jedna od sedam u BiH i 49 u Evropi, koja je uključena u projekat Savjeta Evrope i EU – Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju.

Ovim projektom nastoje se razbiti predrasude o djeci sa smetnjama u razvoju i poslati poruka nadležnima da je sistem obrazovanja potrebno prilagoditi, ali i da inkluzija podrazumijeva podršku, ne samo takvoj djeci, već svim učenicima, istaknuto je na današnjem predstavljanju realizovanih aktivnosti.

ink-3

Direktor škole Borka Kovač rekla je da je inkluzija potreba za posebnom podrškom, bilo da je riječ o podršci djeci sa smetnjama u razvoju, darovitoj djeci, ali i ostalima u otkrivanju nekog dara.

Ona je dodala da je grant od 9.000 evra, koji sve škole dobijaju u ovom projektu, iskorišten za provođenje obuke nastavnika, učenika i roditelja o inkluziji, ali i za adaptiranje višenamjenske prostorije u kojoj će biti organizovane kreativne i umjetničke radionice.

“Namijenjena je svim učenicima, da pokažemo da svako dijete ima neku darovitost u sebi, da možda umije da slika, da glumi, da pjeva, recituje, izrađuje ukrasne predmete. Zato smo ovaj projekat nazvali – od inkluzivne učionice do inkluzivne Evrope”, istakla je Kovačeva.

Učenici su danas odigrali predstavu o ovoj temi, a školski hor je otpjevao pjesmu “Ne rugaj se”.

ink-4

Član dramske sekcije, učenica drugog razreda Medicinske škole Milica Elez rekla je da predstava govori o tome da smo svi isti, te da ne treba izdvajati djecu sa invaliditetom, jer to ne pomaže njihovu integraciju u društvo.

Učenica prvog razreda Gimnazije, član školskog hora Andrea Pavlović kaže da ne treba sklanjati pogled od onih kojima je pomoć potrebna.

“Jer kao što pjesma kaže, Bogu svi smo jednaki, na kraju svi smo anđeli”, istakla je Andrea.

Učenici kažu da su mnogo naučili iz predavanja defektologa i psihologa.

“Mislim da smo spremni da pomognemo da djeca sa smetnjama u razvoju budu bolje prihvaćena”, kaže učenica drugog razreda Gimnazije Aeksandra Pavlović.

Među brojnim partnerima škole u ovom projektu je i Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Foči.

Rukovodilac Centra, defektolog Snežana Golijanin kaže da sve više djece ima potrebu za posebnom podrškom.

“U centru trenutno imamo 20 djece, od kojih je osmoro predškolskog uzrasta. Ima ih i srednjoškolskog uzrasta, s tim što zbog umjerene mentalne retardacije ne potpadaju pod uticaj školskog obrazovanja, pa odlaze u svoje udruženje”, kaže Golijanin.

ink

Ovaj projekat u Srednjoškolskom centru u Foči počeo je u januaru 2013, a završava se u septembru ove godine, ali u školi ističu da se na tome neće završiti njihova podrška inkluzivnom obrazovanju.

Svako je drugačije darovit, ali svi smo daroviti da volimo – poručili su fočanski srednjoškolci i profesori.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara