Stevandić u Foči: Ratnim osuđenicima u BiH omogućiti evropsko pravo smanjenja kazne za jednu trećinu

Mar 28, 2018 @ 14:42 | autor Radio Foča
Stevandić u Foči: Ratnim osuđenicima u BiH omogućiti evropsko pravo smanjenja kazne za jednu trećinu
Društvo
0

Zbog neusklađenosti domaćeg sa evropskim prvosuđem, osuđenici koji u BiH služe dugogodišnje kazne za ratne zločine u nepovoljnom su položaju u odnosu na one koji su osuđeni u Haškom tribunalu, jer ne postoji mogućnost da im se smanji kazna za jednu trećinu, istakao je danas potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nakon obilaska osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

On je rekao da se moraju pokrenuti postupci da se ovakvo pravilo uvede i u pravosuđe BiH.

„Na nivou BiH postoji mnogo inicijativa, koje nisu operacionalizovane, da se smanji kazna za jednu trećinu, bez obzira na naciju- i za Srbe, Bošnjake i Hrvate,  jer je to evropsko pravilo i svi oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu, nakon odležane dvije trećine kazne u evropskim zatvorima su oslobođeni. To u BiH ne važi, tako da to nije u skladu sa evropskim pravilima. Ispada da je bolje da ste osuđeni u Haškom tribunalu“, napomenuo je Stevandić.

On je naveo da se radi uglavnom o starijim osobama, koje su oboljele i uglavnom resocijalizovane.

„Bez obzira koliko je ta tema nezgodna i koliko može da bude mnogo raznih tumačenja, mislim da bi se u tom pravcu trebale napraviti zajedničke inicijative. Nemamo pravo da budemo gori od evropskih pravila i da se oglušimo na realne zdravstvene i porodične probleme koje ti ljudi imaju“, rekao je Stevandić.

On je istakao da je nakon brojnih pisama od osuđenika i nakon sagledavanja situacije u drugim zatvorima u BiH došao do zaključka da su srpski osuđenici diskriminisani kada je u pitanju mjesto izdržavanja kazne.

„Svi osuđenici drugih nacionalnosti su gotovo ekspresno raspoređeni u zatvore bliže mjestu prebivališta. Trudićemo se da pokrenemo preocedure da se i srpski osuđenici, iz humanitarnih, porodičnih i zdravstvenih razloga, upućuju u mjesta bliže njihovom prebivalištu, jer je to jednostavnije za njih i njihove porodice“, rekao je Stevandić.

On je naveo da su mnogi osuđenici oboljeli od šećerne i  teških reumatskih bolesti.

„Moraju se pokrenuti postupci da im se izađe u susret jer su i oni živa bića“, dodao je Stevandić.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara