Sud poništio ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”

Maj 30, 2019 @ 14:24 | autor Radio Foča
Sud poništio ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”
Društvo
0

Okružni sud Banjaluka poništio je ekološku dozvolu za izgradnju Hidroelektrane „Buk Bijela“ čime je uvažena tužba „Arhus centra BiH“, prenose banjalučki mediji.

„Arhus centar BiH“ je osporio rješenje o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS 13. maja 2018. godine.

Tužba tog centra uslijedila je u junu prošle godine zbog proceduralnih nedostataka rješenja o obnovi ekološke dozvole.

Pored toga, ističu iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, „Elektroprivreda RS“ nije u zakonskom roku zatražila obnovu ekološke dozvole, te je Ministarstvo trebalo poništiti prethodnu dozvolu s obzirom da izgradnja hidroelektrane nije započeta u roku od četiri godine od izdavanja dozvole.

U nadležnom ministarstvu su potvrdili da je dozvola poništena zbog proceduralnih nedostataka.

“Mi sudske presude ne komentarišemo, nego ih provodimo i tako će biti i u ovom slučaju. Dakle, radi se samo o formalnim, a ne i materijalnim razlozima za ovakvu odluku suda i mi  ćemo postupiti po uputama suda”, rekla je kratko medijima portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Gorjana Rosić.

Ekolozi uz formalne zamjerke, poput nepoštovanja rokova i procedura, te izbegavanja javne rasprave, imaju i sasvim jasne stvarne razloge za protivljenje izgradnji ove elektrane.

“Tvrdi se da HE neće imati uticaja na rijeku Taru, ali te tvrdnje ne potkrepljuju nikakvi dokazi. S obzirom na to da je Tara glavna pritoka Drine i da bi akumulacija dostigla crnogorsku granicu, neizbježno je da će se neki uticaji pojaviti, što je pomenuta studija trebala da procijeni – navode ekolozi.

Oni podsjećaju da se projekat „Buk Bijela“ osporava od 1970-ih zbog uticaja na zaštićeni kanjon Tare u Crnoj Gori, koji je se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i dio je Nacionalnog parka Durmitor.

„Takođe, Drina je najznačajnije stanište ugrožene riblje vrste mladice, koju možemo pronaći samo u nekim od najčistijih rijeka dunavskog sliva u Jugoistočnoj Evropi, a područje je razvilo i turističku ponudu baziranu na raftingu i ribolovu. Izgradnjom bilo kakve brane na ovoj rijeci kvalitet vode, biodiverzitet i razvoj turizma bili bi uveliko ugroženi“, poručuju iz Koalicije.

Gradnju HE „Buk Bijela“, snage 93 megavata, snažno zagovara „Elektroprivreda RS“, a memorandum o izgradnji potpisan je u julu 2017. godine s kompanijom „Kineska državna aero-tehnološka međunarodna inženjerska korporacija“ (AVIC-ENG), očekujući da će finansiranje obezbijediti kineske državne banke.

Izvor: Kapital i Blic

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara