Sveti Sava-stub srpske kulturne i moralne svijesti

Jan 27, 2015 @ 12:50 | autor Radmila Đević
Sveti Sava-stub srpske kulturne i moralne svijesti
Društvo
0

Svetosavska akademija y čast utemeljivača srpske crkve, države i školstva, i najvećeg svetitelja i prosvjetitelja srpskoga roda – Svetog Save, održana je sinoć u Centru za kulturu i informisanje. Akademija je održana u okviru Januarskih svečanosti, u organizaciji opštine Foča i Centra za kulturu i informisanje

Hor Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”, etno grupa KUD-a “Foča” i učenici Osnovne muzičke škole iz Foče na veliku scenu fočanskog Centra za kulturu, pred mnogobrojnu publiku, pjesmom i muzikom donijeli su radost svetosavlja.

Hor

O Svetom Savi, kao prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju, piscu, revolucionaru, zakonodavcu i državniku, u besjedi je govorio profesor Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”, Vladislav Topalović. Topalović je rekao je da je prvi srpski arhiepiskop bitna istorijska ličnost, u vjerskom i nacionalnom smislu i da je bio začetnik školstva kod Srba, plemenit i napredan čovjek svog vremena, sa čime se moraju složiti i savremeni kritičari koji ga, kako je rekao, danas nerijetko osporavaju.

-Zar nije Sveti Sava, ne samo prvi srpski arhiepiskop, nego i prvi srpski revolucionar koji se pobunio protiv despotije, bogatstva, pritv krune i porfire. On napušta bogatsvo koje mu je nuđeno, odlazi u dobrovoljno siromaštvo, postaje monah na Svetoj Gori, kao jedinom mjestu gdje se čovjek onoga vremena mogao opismeniti i obrazovati kako bi svojim obrazovanjem i radom dao doprinos razvoju ljudskog društva, od divljaštva ka prosvjećenom čovjeku. Nije li Rastko Nemanjić prvi srpski mirotvorac koji je spriječio bratoubilački rat, i nije li Rastko Nemanjić prvi Srbin i prvi čovjek sa naših prostora koji je imao međunarodni značaj i ugled-istakao je Topalović.

Topalovic

Topalović ističe da se danas obično pogrešno misli da je Sveti Sava uzor i ikona samo srpskim nacionalistima. Sveti Sava prevazilazi srpstvo iznad kojeg se izdigao, kao simbol borbe za život, znanje, mir i jednakost svakog čovjeka, naglasio je Topalović.

Sveti Sava je temelj od koga u srpskom narodu sve potiče, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

-Sa Svetim Savom mi znamo ko smo, odakle smo i čiji smo. Sveti Sava je u naš srpski narod uveo duhovnost, književnost, zdravstvo, samostalnost srpske crkve, sve u našem narodu. On je osjetio da temelj svake države treba biti zakon, da temelj svakog naroda mora biti ustav i da pravila koja je on zapisao u svom Zakonopravilu zapravo i  jesu prvi temelji naše državnosti. Ako i za koga u našem narodu vrijedi odrednica prvi, onda je to Sveti Sava-rekao je Mašić.

Na Svetosavskoj akademiji načelnik Mašić darivao je zlatnikom Danijelu Prodanović, majku Ive Prodanović, prvorođene bebe u Foči u 2015. godini.

Prodanovic-Masic

Sa akademije je poručeno da zbog svih vrijednosti i zasluga, Sveti Sava treba da bude proslavljan vijekovima, jer nas je naučio kako treba da se odnosimo u savremenom svijetu, da budemo ljudi, kako je govorio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, da širimo ljubav i mir, i da ostanemo svoji na svome.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara