Svjetlost i radost Vaskrsa

Apr 8, 2018 @ 8:59 | autor Igor Janković
Svjetlost i radost Vaskrsa
Društvo
0

Svjetlost vječnog života i radost najvećeg hrišćanskog praznika vjernici u Foči dočekali su u hramovima Srpske pravoslavne crkve u kojima su rano jutros služene vaskršnje liturgije.

U Hramu Svetog Ilije u Miljevini Vaskrs je dočekan tačno u ponoć, dok su u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u Foči liturgije služene u 5,00 časova, a u Hramu Svete Trojice u Ustikolini dva sata kasnije.

Predvođeni plamenom svijeće, koji simbolizuje vaskrsenje Hristovo, vjernici su tri puta okružili oko hrama uz pjesmu „Hristos uskrsnu iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova!“

Vaskrs 2

Uz molitve i svečane pjesme vaskrsenju Hristovom, koje su pjevali fočanski osnovci, obavljeno je pričećšće vjernika i podijejena su vaskršnja jaja, kojima su se najviše obradovali najmlađi.

Vaskrs 1

Uz tradicionalno kucanje jajima, vjernici su jedni drugima čestitali praznik drevnim pozdravom „Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse!“

Vaskrs 3

Proslava Vaskrsa nastaviće se Saborom izvorne pjesme „Nek se stare pjesme zapjevaju“, ispred Hrama Svetog Save, na kome će učestvovati dvadesetak muških i ženskih pjevačkih grupa iz Srpske, Crne Gore i Srbije.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara