Tara i Sutjeska pred novu sezonu- broj turista iz godine u godinu raste

Mar 11, 2019 @ 16:43 | autor Igor Janković
Tara i Sutjeska pred novu sezonu- broj turista iz godine u godinu raste
Društvo
0

U susret novoj turističkoj sezoni, u fočanskim rafting kampovima, ali i u Nacionalnom parku „Sutjeska“, proširuju se kapaciteti i dotjeruju postojeći objekti da bi sve zablistalo već u aprilu, kada po tradiciji pristižu prvi gosti.

rafting drina tara 15

Rafting niz pjenušave i kristalno čiste brzake Tare, kroz najdublji kanjon u Evropi, magnet je za turiste sa svih meridijana. Od proljeća do jeseni, u kanjonu je kao u košnici. Ovim vidom turističke usluge u Foči bavi se više od 20 rafting kampova, koji i dalje niču poput pečurki.

Željko Milutinović iz Rafting centra „Drina Tara“  kaže da je svake godine broj turista sve veći.

„Uglavnom, turisti dolaze iz bivših republika Jugoslavije, iz Evrope, čak ih ima sa drugih kontinetata. Sa svih strana svijeta povećava se broj gostiju, a mislim da smo i mi jednim dijelom zaslužni, jer smo u kanjonu napravili solidne uslove, a nadam se da će ti uslovi biti sve bolji i bolji“, kaže Milutinović.

rating-centar-drina-tara 1

Rafteri su krenuli sa ledine, ali su iz godine u godinu unapređivali uslove i ponudu, vodeći posebno računa o bezbjednosti na čamcima, kojima upravljaju profesionalno obučeni skiperi. Izuzev vlasnika kampova, sezonskih radnika i kombi prevoznika, veliku korist od ove djelatnosti imaju i seoska domaćinstva. Nakon uzbduljivog spusta, dobro se ogladni, a fočanski rafting je prepoznatljiv po bogatoj gastro ponudi, koja se sastoji isključivo od domaćih namirnica.

rafting drina tara 4

“Mi zapošljavamo veliki broj ljudi, što direktno, što indirektno. Zatim, otkupljujemo namirnice u domaćinstvima uglavnom na velikim nadmorskim visinama, gdje je hrana dobra, prirodna. Najviše se traži jagnjetina ispod sača, to je glavno jelo, a zatim imamo našu ribu iz obližnjih rijeka, pite ispod sača, specijalitete sa roštilja. Sve se pravi na licu mjesta, na vatri i služi na stari način onako kao što su to radile naše bake”, priča Milutinović.

U komšiluku, s druge strane Vučeva, je Nacionalni park “Sutjeska”. Blizinu parka rafteri su iskoristili da u ponudu uključe i obilaske planinskih masiva i jezera ovog bisera prirode.

rafting drina tara 7

“Na samom početku, mi smo radili samo rafting, ali pošto smo blizu Nacionalnog parka “Sutjeska”, prosto smo naslonjeni na njih, a i oni na nas, mi smo u poziciji da jedni drugima šaljemo goste”, ističe Milutinović.

A u Nacionalniom parku se, zaista, ima šta vidjeti, od prašume Perućica sa vodopadom Skakavac, preko najvišeg vrha BiH Maglića sa Trnovačkim jezerom, do Zelengore sa svojih osam jezera. U Dolini heroja je spomen kompleks Bitke na Sutjesci i sportsko-rekreativni centar, pogodan za pripreme sportista.

rafting drina tara 11

Direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da je prošlogodišnja turistička sezona bila najuspješnija u posleratnom periodu.

“Prihod ugostiteljstva je bio veći za oko 200 hiljada maraka u odnosu na godinu ranije, što je veoma pozitivno uticalo na poslovanje parka. Za narednu sezonu već imamo rezervacije, čitava godina je popunjena. Trenutno renoviramo drugi sprat hotela “Mladost”, a krajem maja planiramo da otvorimo Muzej Bitke na Sutjesci. Turisti dolaze iz čitavog svijeta, a najviše iz Slovenije i posljednje dvije godine posebno iz Hrvatske”, rekao je Pavlović.

sutjeska 1

U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu da je i nedavno održani beogradski sajam potvrdio da ne jenjava interesovanje za Taru i Sutjesku, ali da Foča ima još atraktivnih destinacija, poput pješčanih piramida, zatim platoa kanjona Tare sa planinom Ljubišnjom i nalazištem stećaka koji su pod zaštitom UNESKO-a.

 

Turizam je definitivno velika šansa za Foču, a najveći kočničar bržeg razvoja su loši putevi. Opština se trudi koliko može- uspjela je da uz pomoć Oružanih snaga BiH probije put kroz kanjon Tare, koji zahtijeva još ulaganja, ali bi tek izgradnjom novih saobraćajnica prema Šćepan Polju i Tjentištu, o čemu se sve više priča, prirodne ljepote Foče mogle na pravi način da se valorizuju.

 

Koncert “Amadeusa” na otvaranju sezone

Spust čamcima kroz kanjon Tare lagano kreće već početkom aprila, a zvanično otvaranje sezone u Rafting centru Drina-Tara zakazano je za 30. april.

rafting-centar-drina-tara-39a

Iz ovog kampa pozvali su ljubitelje prirode, ali i muzike, da dođu na koncert grupe “Amadeus”, koji će biti organizovan 30. aprila u večernjim časovima povodom otvaranja turističke sezone.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara