Težak položaj fočanskih penzionera

Apr 22, 2015 @ 15:18 | autor Radmila Đević
Težak položaj fočanskih penzionera
Društvo
0

Položaj penzionera na području opštine Foča iz godine u godinu sve je teži. Od preko 4 000 penzionera koliko ova lokalna zajednica broji, njih 500 prima najnižu penziju u iznosu od 170 maraka, a brojni su, osim sa materijalnim, suočeni sa ugroženim zdravstvenim stanjem, i nezaposlenošću članova porodice, koje su prinuđeni da od svojih primanja izdržavaju. Istaknuto je ovo na današnjoj godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera opštine Foča.

Penzionerima pomažu Udruženje i lokalna zajednica, dok su, kako kažu, od većine društvene zajednice zanemareni. Predsjednik Udruženja, koje broji 3 900 članova, Jovo Petrović o položaju penzionera kaže:

-Položaj je težak, posebno onih sa najnižom penzijom, malo je onih koji imaju penziju od 500 maraka, a i oni jedva sastavljaju kraj sa krajem. Mi koliko možemo pomažemo od prihoda članarina i opština. Prihod od članarina je oko pet hiljada maraka mjesečno, a opština nam je za ovu godinu planirala sredstva u iznosu od 20 000 maraka-kaže Petrović.

penzioneri

Zbog malih primanja i sveopšte društvene krize, fočanski penzioneri nalaze na donjoj granici zdravstvene i socijalne, a time i životne izdržljivosti. Pojedini polovinu penziju troše na lijekove, dok ima i onih koji cijela primanja daju na izdržavanje članova porodica, koji nemaju zasposlenje.

-Danas je najteže biti penzioner, društvo treba da povede viđše računa o nama, ja dajem mjesečno 300 maraka samo na lijekove-kaže penzioner Krstoje Radović.

Sa njim saglasan i penzioner Lazar Tadić, koji kaže da iako ima solidnu penziju, teško živi.

-Sve skuplja, penzije male, povećanja minimalna. Nema se za lijekove, za hranu, jedva se mjesec izdrži uz sva plaćanja obaveza-kaže Tadić.

Osim što su saglasni da im je potrebna veća pomoć kako sa lokalnog, tako i sa republičkog nivoa pojedini penzioneri zamjerke imaju i na rad samog Udruženja, čiji su članovi. Smatraju da bi novčana sredstva mnogo bolje i kvalitetnije trebalo da budu utrošena.

U Udruženju kažu da na godišnjem nivou raspolažu sa iznosom od oko 100 000 maraka. Osamdeset hiljada prikupe od članarina, a ostatak daje opština. Tvrde da je svaka marka utrošena realno, što su detaljno predstavili u Izvještaju o radu za prošlu godinu koji su danas usvojili na skupštini.

Osim ovog akta, na Skupštini Udruženja penzionera usvojeni su i Izvještaj Nadzornog odbora o pregledu finansijskog poslovanja za 2014.godinu, Program rada i Finasijski plan za ovu godinu i novi Statut Udruženja.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara