Tika donirala didaktičku opremu za Tračak nade

Oct 31, 2017 @ 15:50 | autor Nataša Petrović
Tika donirala didaktičku opremu za Tračak nade
Društvo
0

Servis centar „Tračak nade“ od danas je bogatiji za brojni didaktički materijal i logopedna pomagala, koja su dobili kao donaciju od Turske razvojne agencije TIKA.

Nova zanimljiva, i prije svega savremena oprema, izuzetno će im pomoći u učenju, osposobljavanju i daljoj socijalizaciji.

U okviru donacije Turske razvojne agencije Tika stigla su i logopedska pomagala, koja do sada Servis centar nije imao, a izuzetno su im bila potrebna. Sa novim pomagalima korisnici će znatno napredovati, smatra student logopedije i volonter u „Tračku nade“ Danijela Jović: „Dobili smo set logopedskih sondi koji je veoma značajan i on služi za korekciju izgovora određenih glasova, može da služi za masažu jezika, kao i za atrikulaciju određenih glasova. Takođe smo dobili Montersorijev ružičasti toranj, kao i ugaono ogledalo koje je veoma značajno za orijentaciju, odnosno trodimenzionalni prikaz različitih objekata. Pored toga dobili smo i ksilofon koji je značajan za razvoj motorike.“

tika 2

Servis centar Tračak nade prema Turskoj razvojnoj agenciji, prošle godine, je aplicirao sa tri projekta, projektom adaptacije prostorija Centra, projektom izgradnje igrališta za djecu sa poteškoćama u razvoju i  jedan od projekata je bio opremanje Servis centra didaktičkim materijalima koji je odobren, a čija je vrijednost oko šest hiljada maraka. Izvršni direktor Servis centra „Tračak nade“ Jelena Vilotić: „Tika je izabrala da finansira ovaj projekat i mi smo tako uspjeli da nabavimo didaktička pomagala za razvoj motoričkih, kognitivnih i socio-emocionalnih sposobnosti, kao i pomagala za razvoj jezika i govora kod naših korisnika“, rekla je Vilotićeva.

tika 3

Tika u Bosni i Hercegovini pokušava da pruža podrušku u raznim sektorima, kao što su poljoprivreda, zdravstvo, nevladin sektor, a jedan od bitnijih sektora kojima Tika pomaže je obrazovanje, gdje se Agencija trudi da pomogne projekte koji poboljšavaju kvalitet i uslove obrazovanja u BiH, kaže Omer Faruk Alimdži, koordinatok TIKE za BiH. Dodaje da su rado donirali opremu za „Tračak nade“ koji  pruža kvalitetne usluge osobama sa poteškoćama u razvoju: „Mi smo prepoznali bitnost ovog projekta i podržali smo ih sa didaktičkom opremom koja je neophodna za njihov rad. Srećni smo što vidimo nasmijana lica korisnika“, rekao je Faruk Alimdži, koji je dodao da je ovo prvi zajednički projekat Tike i „Tračka nade“, ali ne i posljednji koji će biti realizovan, jer je, prema njegovim riječima, Turska razvojna agencija svjesna problematike osoba sa poteškoćama u razvoju te će se truditi da i u narednom periodu učestvuju u projektima koji direktno pomažu ovoj populaciji.

tika 4

Predstavnici Tike, prije posjete Servis centru „Tračak nade“, razgovarali su sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i predsjednikom SO Foča Izetom Spahićem o statusu ovog Centra i njegovom daljem unapređivanju i finansiranju.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara