„Tračku nade“ dati status od posebnog značaja i finansirati ga iz budžeta opštine

Oct 11, 2017 @ 10:24 | autor Igor Janković
„Tračku nade“ dati status od posebnog značaja i finansirati ga iz budžeta opštine
Društvo
0

Fočanski Servis centar za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju „Tračak nade“, čiji se rad trenutno finansira sredstvima američke ambasade, dobio je podršku svih političkih subjekata iz Foče da se integriše u sistem socijalne zaštite na teret opštinskog budžeta.

Na sastanku u Foči koji su, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizovali Udruženje „Tračak nade“ i Savez za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Republike Srpske, zaključeno je da je potrebno da Skupština opštine Foča ovom udruženju da status od posebnog interesa, nakon čega bi se definisao način finansiranja.

tracaka asastanak

„Dogovorili smo se da „Tračak nade“ uputi inicijativu prema Skupštini i mi ćemo na prvoj sjednici kolegijuma razgovarati na tu temu, a nakon odluke kolegijuma proslijedićemo inicijativu u sistem odgovarajućih odluka“, rekao je predsjednik SO Foča Izet Spahić.

Od svog osnivanja, Udruženje Tračak nade veliku podršku ima od opštinske vlasti.

Zamjenik načelnika opštine Foča Zoran Elez rekao je da će lokalni parlament donijeti konačnu formu načina finansiranja.

„Uglavnom, svi smo se složili da se sistemski rješava ovaj problem“,rekao je Elez.

Predsjednik Savez za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Republike Srpske Radomir Radmilović kaže da se bez stabilnog finansiranja ne može mnogo uraditi kada je u pitanju podrška ovoj kategoriji stanovništva.

„U Gacku, u opštini iz koje dolazim, lokalna uprava je definisala finansijsku podršku preko Centra za socijalni rad, koji je distribuiše udruženju i povratna informacija dolazi preko Centra i pravda se na Skupštini opštine. Mislim da je to dobar primjer“, rekao je Radmilović.

tracak nade

Šef Kancelarije OEBS-a u Foči Željko Vukanović kaže da je sada pitanje samo koliko je potrebno vremena da se sprovedu sve procedure oko donošenja odluke.

„Na dobrom smo putu i nadamo se da ćemo početkom iduće godine imati neko prelazno rješenje o finansiranju, dok bi se odluka o finansiranju u punom kapacitetu mogla očekivatio krajem 2018. i početkom 2019. godine, zbog samog zakona o budžetu“, pojašnjava Vukanović.

Predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić kaže da je cilj ove incijative da opština preuzme finansiranje stručnog kadra, koji svakodnevno radi sa djecom- psihologa, defektologa, logopeda i medicinskog tehničara, koje sada finansira USAID.

„Bilo bi poželjno da finansira i opstanak kancelarije, odnosno troškove hrane koja se daje korisnicima, te prateće režijske troškove- voda, struja, telefon, internet, a mi ćemo se potruditi da olakšamo opštini i da, kao i do sada, projektima obezbijedimo druge izvore finansiranja“, navela je Vilotićeva.

Američka ambasada je, posredstvom agencije USAID, ove godine za finansiranje Servis centra Tračak nade izdvojila 50.000 maraka.

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara