“Transfuzija ljubavi “: Studenti u humanoj misiji

Dec 7, 2017 @ 15:57 | autor Radmila Đević
“Transfuzija ljubavi “: Studenti u humanoj misiji
Društvo
0

Veliki broj studenata Medicinskog fakulteta i građana Foče odazvao se dvodnevnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizovao Savez studenata ovdašnjeg Medicinskog fakulteta u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu RS. Cilj akcije simboličnog naziva “Transfuzija ljubavi” je da se pojačaju zalihe krvi u Službi tranfuzije pri fočanskoj bolnici, nastavnoj bazi Fakulteta.

Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi prilika je za sve humane ljude da doniraju dragocjenu tečnost kojoj ni nauka nije našla zamjenu.

Među dobrovoljnim davaocima studenti pete godine Medicinskog fakulteta, Daliborka Simić i Boris Sredojević:

-Prvi put mi je da dajem krv, divan je osjećaj znati da ste pomogli neklome na ovaj način, jer krv se u međuvremenu obnavlja, ovo je deset minuta vremena koje nekome spasava život. Uostalom studiramo nauku i zaklinjemo se na humanost, tako da i to na neki način opravdavamo-rekla je Simićeva.

20171207_105524

-Odlučio sam se da pomognem i da podijelim dragocjenu tečnost koja svima nama može biti potrebna i spasonosna-rekao je Sredojević.

Slične akcije nastavljamo i dalje, poručuju iz Saveza studenata MF.

-Zadovoljni smo odzivom,  ovo nam je prva akcija, ne i posljednja sigurno, jer nam je plan da svake godine imamo akcije dobrovoljnog darivanja krvi minimalno dva puta godišnje-rekao je Rajko Pavlović, predsjednik Saveza.

Fočanskoj Službi za transfuzijsku medicinu ovakve akcije uvijek su potrebne. Obnove se zalihe krvi koja je svakodnevno nekome prijeko potrebna, kaže transfuziolog Maja Kujundžić.

-Imamo saradnju sa dobrovoljnim davaocima koji dolaze iz svih krajeva Srpske, odakle se i liječe pacijenti, najviše iz Hercegovine, ovog istočnog dijela, ali zaliha krvi uvijek ima dovoljno, i dobro ih je obnoviti-rekla je Kujundžićeva.

IMG-3081030699c2ee07b83941a8ee32c485-V

Akcija darivanja krvi nastavlja se i sutra.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara