“Tvrdica” u Gradskom pozorištu

Sep 20, 2017 @ 13:50 | autor Radio
“Tvrdica” u Gradskom pozorištu
Kultura
0

Glumci Milanovačkog pozorišta odigraće u petak, 22. septembra od 20 sati u Gradskom pozorištu Foča predstavu „Tvrdica“ Žana Batista Poklena Molijera, koju je na scenu postavio Branko Knežević uz nesebičnu pomoć priznate srpske dramske umjetnice Ljiljane Dragutinović.

Radnja priče je jedinstvena, sažeta i vrlo jasna, pa ne čudi što je “Tvrdica”, iako napisana 1668. godine aktuelna i u današnje vrijeme. Centralna ličnost ove komedije karaktera je stari Harpagon. Svi ostali likovi su tu da bi istakli gramzivost i tvrdičluk glavnog junaka. Na originalan način, kroz različite komične situacije Molijer ispoljava i nedostatke svih ostalih aktera komedije, nastojeći da istakne da niko nije savršen.

Na toj matrici zasniva se i režija Branka Kneževića. “Tvrdica” je priča o ljudskim sudbinama, njihovim željama, strastima i manama. Za razliku od svih prethodnih Kneževićevih poduhvata, radnja komedije odigrava se u 17. vijeku, tako da predstava ima i “istorijsku dimenziju”.  U predstavi nema nevinih i na taj način Knežević pokušava da istakne licemjerje Molijerove epohe.

Predstava traje 90 minuta, a karte po cijeni 4KM mogu se od 7-20 časova kupiti u Muzeju, i u biletarnici Pozorišta sat vremena prije početka predstave.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara