U četvrtak promocija Olujnog bedema- uzbudljivog romana o bici iz 1386. između Srba i Turaka

Nov 27, 2017 @ 14:26 | autor Igor Janković
U četvrtak promocija Olujnog bedema- uzbudljivog romana o bici iz 1386. između Srba i Turaka
Kultura
0

U sali Gradskog pozorišta u Foči, u četvrtak, 30. novembra, biće promovisan roman „Olujni bedem“ Dejana Stojiljkovića.

Olujni bedem je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovjekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska vojska predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave.

Knez Lazar, svjestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gdje će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš.

Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapovjeda odbranom grada.

Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu.

olujni bedem 2

I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mjestu.

Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga svijeta…

Olujni bedem je uzbudljiva i živopisna slika bitke na Pločniku koja je prethodila padu Niša i ona je jedini otvoreni sudar turskih i srpskih snaga u kome su Srbi uspjeli da pobijede.

Stojiljković je svojim prvim romanom probudio radoznalost čitalaca za srednjovjekovne istorijske romane čija se radnja odvija na našem tlu, a u Olujnom bedemu piše o sudaru turskih osvajača i srpskih vitezova koji su preživjeli prvi turski nalet.

Kako je autor objasnio, naslov novog romana odnosi se na tursku “oluju” pred kojom se ispriječio srpski junački “bedem” od vitezova Reda Zmaja zaduženih od svog gospodara kneza Lazara Hrebeljanovića, najmoćnijeg vladara posle Nemanjića, da spriječe osvajanje Niša, jednog od najvažnijih i najbogatijih utvrđenih gradova kneževine Srbije na kraju 14. vijeka.

Stojiljković (koji je rođen i živi u Nišu) kaže da je nastojao da Olujni bedem bude u svakom pogledu bolje djelo od Dugih noći i crnih zastava, knjige koja je postala srpski bestseler sa 30.000 prodatih primjeraka.

Za Olujni bedem autor je inspiraciju nalazio u djelima istoričara Marka Šuice, koji je vrstan poznavalac tog nemirnog vremena od propasti nemanjićkog carstva do turskog osvajanja Smedereva 1459, kada je Srbija nestala sa evropskih mapa i postala dio Osmanskog carstva.

Promocija, na kojoj će govoriti profesor srpske književnosti Goran Maksimović i autor Dejan Stojiljković, počeće u 19,00 časova.

 

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara