Насловна Друштво U društvu zajedničkih vrijednosti nema mjesta nasilnom ekstremizmu

U društvu zajedničkih vrijednosti nema mjesta nasilnom ekstremizmu

24 C
Foča

U Foči je danas predstavljen finalni izvještaj analize kapaciteta foruma za bezbjednost građana u Republici Srpskoj, na temu „Odgovor na nasilni ekstremizam“. Procjenu kapaciteta je pokrenuo program kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije.

Profesor kriminologije, Elmedin Muratbegović, jedan od autora istraživanja i studije, koje se sprovelo u cilju procjene kapaciteta foruma za bezbjednost u Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku i Foči, predstavio je izvještaj koji sadrži pregled sporednih aktivnosti, komparativnu analizu mandata, kapaciteta i sprovedenih aktivnosti i rezultata foruma.

– Opštine u Republici Srpskoj naslanjaju svoje lokalne akcione planove na državnu strategiju borbe protiv terorizma, pozivajući se na njene programe i koristeći strategiju kao pravni osnov za osnivanje posebnih foruma za bezbjednost  – rekao je profesor Muratbegović.

thumbnail (1)

Izvršena je analiza dokumentacije sva četiri foruma i sprovedeni su intervjui sa odabranim članovima i članicama, kako bi se stekao uvid u njihovo viđenje mandata, snaga i ograničenja u djelovanju foruma, kao i njihove podrške prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

– Forum bezbjednosti opštine Foča poprilično je dobro ekipiran i odlično prati stanje na terenu u kontekstu svih sigurnosnih izazova – dodao je Muratbegović.

Predsjenik i članovi Forum bezbjednosti iz Foče, ozbiljno su pristupili početnoj fazi i procjeni kapaciteta, kao i današnjim konsultacijama i validaciji izvještaja koja je sprovedena sa funkcionerima lokalne zajednice. Načelnik opštine, Radisav Mašić zahvalio se što je opština Foča izabrana za ovaj projekat i istakao da je uvijek raspoložen za saradnju o aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

– Forum bezbjednosti koji mi održavamo više puta u toku godine, ima za zadatak sagledavanje aktuelne situacije u sferi bezbjednosti i preduzimanje odgovarajućih mjera. Danas smo razgovarali o tome i drago nam je što je prva analiza i prezentacija  urađena u Foči – rekao je načelnik, Radisav Mašić.

Prezentaciji su pored članova Foruma bezbjednosti iz opštine Foča prisustvovali i predstavnici međunarodne organizacije za migracije i holandske ambasade.

Последњи текстови

Усвојен нацрт стратегије развоја локалних путева и улица

Нацрт стратегије развоја локалних путева и улица на подручју општине Фоча за период 2020-2029. година усвојен је на данашњој сједници Скупштине општине...

СО Фоча: Усвојен извјештај о извршењу буџета – претходна година најстабилнија

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су Извјештај о извршењу буџета за 2019. годину, према којем су укупна буџетска средства са расподјелом суфицита...

Дио Обилићева сутра без струје

Због санације дијела нисконапонске мреже сутра ће, у периоду од 9.00 до 14.00 часова, без електричне енергије бити дио насеља Обилићево, најављено је...

СО Фоча: Усвојене олакшице за привреднике који нису радили током епидемије

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас, као вид ублажавања посљедица пандемије вируса корона и подршке привредницима, одлуку о ослобађању плаћања више...

ОК авантура се наставља: Нектар ОК фест од 14. до 16. августа

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 14. до 16. августа, умјесто у јулу како је то...