18 C
Foca
Naslovna Društvo U Foči obilježen Svjetski dan zdravlja

U Foči obilježen Svjetski dan zdravlja

Rano otkrivanje faktora rizika za nastanak neke bolesti ključ je izlječenja. Preventivni pregledi osoba starijih od 18 godina trebalo bi da postanu godišnja rutina, kako bi se neke neotkrivene bolesti otkrile dok još nisu ozbiljno narušile zdravlje, istaknuto je danas u Foči povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Građani su i ovu, kao sve dosadašnje akcije, pohvalali.  Mogli su da obave razgovor sa ljekarima, posavjetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju se o svojim zdravstvenim problemima i terapiji.

Ovоgоdišnjа tеmа је “Univеrzаlnа pоkrivеnоsti zdrаvstvеnоm zаštitоm”, sа fоkusоm nа primаrnu zdrаvstvеnu zаštitu. Cilj оvоgоdišnjе kаmpаnjе је dа pоmоgnе ljudimа dа bоljе rаzumiјu štа univеrzаlnа zdrаvstvеnа zаštitа znаči – kоје uslugе i pоdrške trеbа dа budu dоstupnе i gdје, rekla je profesor dr Biljana Mijović, prodekan za nauku i istraživanje Medicinski fakultet Foča.

“Svake godine Svjetski dan zdravlja je posvećen nekoj temi. Današnja tema je primarana zdravstvena zaštita  koja je jako važna jer otkriva bolesti na vrijeme jer oko 80 odsto usluga može da se završi u Domu zdravlja. Da bi funkcionisala kako treba mora imati dobre starategije, politike, mora biti posvećena i dostupna građanima i imati visoko kvalitetan kadar. Fakultet je tu da se produkuje kadar, a mi radimo na unapređenju kvaliteta nastave”, kaže profesorica Mijović.

Naši građani najviše obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, prate ih maligne bolesti, a zatim dijabetes. Faktori rizika su visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, povišeni trigliceridi, gojaznost, pušenje i fizička neaktivnost. Ministarstvo zdravlja preko svojih istitucija prati razvoj bolesti, pojašnjava prof dr Mijović.

“Na osnovu slike zdravlja koju naše Ministarstvo zdravlja formira i istražuje uz pomoć stučnih i naučnih institucija može se reći da građani RS najviše obolijevaju od bolesti srca i krvnih sudova jer se  godišnje registruje oko 200.000 novih slučajeva. Slijede maligne bolesti sa oko 6000 novih slučajeva a potom dijabetes oko 1200.  Tu su i bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama. Na osnovu ovih podataka Ministarstvo snima situaciju, kreira politiku i razmišlja šta treba uraditi kako bi  građanstvo bilo zdravije. Prije par mjeseci je donijelo strategiju, odnosno akcioni plan smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti. Puno će se raditi na smanjenju faktora rizika” kaže prof dr Mijović.

Organizator današnje akcije je i Udruženje dijabetičara Foča. Iz godine u godinu zabilježen je rast oboljelih od ove nezarazne bolesti, koja poslednjih godina u cijelom svijetu bilježi veliki rast.

Doktorica Ana Vladičić, predsjednica Udruženja dijabetičara Foča kaže da Uduženje dijabetičara postoji od 2011. godine.

“ Nažalost  povećava se broj oboljelih, čak i broj mlađih skupina oboljelih od tipa 1,  djece i omladine, kao i oboljelih od tipa 2. Akcenat ove akcije je otkrivanje novooboljelih. U 2011. godini bilo je registrovano oko 450 dijabetičara od kojih i sedmero djece. Do sada se ta brojka povećala na oko 1000 oboljelih od kojih 20 mladih. Akcenat je na ovim mladima koji će sa tom bolesti živjeti do kraja života”, rekla je dr Vladičić.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Foči, na Gradskom trgu, organizovali su Dom zdravlja, Medicinski fakultet, Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo RS, Udruženje dijabetičara i Gradska apoteka.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...