U Foči otvorena fabrika tekstila- do juna 100 radnih mjesta

Jan 12, 2018 @ 17:22 | autor Igor Janković
U Foči otvorena fabrika tekstila- do juna 100 radnih mjesta
Društvo
0

U Velečevu kod Foče danas je zvanično puštena u rad Fabrika tekstila “Trend-teks” u kojoj je trenutno, na proizvodnji medicinske radne odjeće, angažovano 65 radnika, od kojih je 45 primljeno u radni odnos, a ostali su na dvomjesečnoj obuci.

teks 4

Marijana Stanković /19/ imala je sreću da na birou provede svega dvije sedmice, dok je Branka Pejović /44/ na prvo zaspolenje čekala punih 26 godina.

„ Na ravnoj mašini šijem rukave, podvrćem. Zadovoljna sam što sam dobila posao, lijepo je“, kaže Marijana.

teks 3

Zadovoljna  je i Branka Pejović.

„ Ponudili su mi posao i pristala sam. Dobro je, za sada je lijepo, radim na overlovci sastave“.

teks 2

Početak rada ozvaničili su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik opštine Foča Radisav Mašić i vlasnik kompanije “Trend-teks” Šućko Hadžijakupović.

Ministar Đokić se zahvalio investitoru što je otvorio još jedan pogon u Srpskoj, obećavši da će Vlada obezbijediti dodatna sredstva podrške.

teks 6

“To će prije svega biti podsticaji za zapošljavanje, tako da će za svakog zaposlenog koji ovdje radi i koji će se u toku ove godine zaposliti Trend-teks dobiti sredstva iz republičkog budžeta, a takođe ćemo pomoći i opštini Foča u nadokanadi troškova obuke i prekvalifikacije radnika”, istakao je Đokić.

On je naveo da je cilj Vlade Srpske da povećava obim industrijske proizvodnje i broj zaposlenih.

“Vlada vodi takvu politiku da prepoznaje jedno radno mjesto kao borbu za stotinu radnih mjesta. Ovdje imamo nekoliko desetina radnih mjesta, ali sam uvjeren da ćemo sa investitorom izgraditi dodatno povjerenje da oni svoju proizvodnju razvijaju i rašire i u druga područja Srpske”, naveo je Đokić, zahvalivši se načelniku opštine Mašiću na velikom angažovanju da bi ovaj projekat zaživio.

Mašić je rekao da je investitor u kupovinu mašina uložio 250.000 KM, dok je opština Foča uložila 100.000 KM u obezbjeđivanje i adaptaciju prostora, grijanje, te u obuku i prevoz radne snage.

teks 5

“Spremni smo da ovu dinamiku investiranja zadržimo do kraja, odnosno dok ne postignemo onaj broj koji smo planirali, a to je da do kraja godine zaposlimo 250 radnika. Nova ulaganja tek predstoje, jer objekat koji namjeravamo dati na korišćenje ovoj fabrici podrzuamijeva ozbiljniju adaptaciju, tako da će to biti investicija koja će vjerovatno preći milion maraka”, rekao je Mašić.

Vlasnik kompanije “Trend-teks” Šućko Hadžijakupović kaže da je ovo njihova sedma fabrika u BiH i Srbiji i da ova grupacija zapošljava 1.000 radnika..

“Svi naši proizvodi su unaprijed prodati na stranom tržištu. Firma Trend-teks je na njemačkom tržištu trenutno najveći prodavac medicinske uniforme”, rekao je Hadžijakupović.

On je naveo da je plan da se do juna ove godine u Foči zaposli 100 radnika, a da bi u drugoj fazi u novom objektu posao moglo naći i do 250 ljudi.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara