U Foči otvorena izložba „Čudesni Аndrić“- Jezik je zvučna domovina

Dec 5, 2017 @ 16:15 | autor Igor Janković
U Foči otvorena izložba „Čudesni Аndrić“- Jezik je zvučna domovina
Kultura
0

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči danas je otvorena izložba “Čudesni Andrić 1892-2017″ Narodne bioblioteke iz Užica.

Na 15 panela, kroz tekst i fotografiju, bibiliotekari iz Užica Anđa Bjelić, Dragana Ristanović i Ilija Smiljanić, napravili su izložbu, koja osim biografskih podataka i pregleda književnog djela jedinog jugoslovenskog i srpskog nobelovca, sadrži i dosta zanimljivih podataka o odnosu Andrića sa kolegama, prijateljima, ženama, o njegovoj diplomatskoj karijeri, Zadužbini i Nobelovoj nagradi.

Andric 2

Iz izložbe se tako može saznati da je Meša Selimović Andrića smatrao nacionalnom institucijom, evropske i svjetske vrijednosti, te da je za njega govorio da je- mada izgleda hladan, veoma dobar, plemenit i osjetljiv čovjek, ali i prilično zatvoren.

Andric 5

„Povodom 125 godina od Andrićevog rođenja , željeli smo da napravimo izložbu, tako da ne bude previše oficijelna i konvecionalna, nego da izvučemo neke interesantne segmente iz njegovog života, koje smo uobličili na malo drugačiji način. Tako imamo odnos Andrića prema prijateljima i njih prema Andriću, kroz posvete koje su jedni drugima slali, a obuhvatili smo i njegov rad u diplomatiji, koji je donekle ostao kontroverzan s obzirom da je bio u diplomatiji kada je počeo Drugi svjetski rat“, kaže jedan od tri autora izložbe Anđa Bjelić.

Andric 3

Ona navodi da je izložbom obuhvaćena i Nobelova nagrada, koja je Andrića izbacila u svjetske okvire, kao i njegova zaostavština.

„Ključ ove izložbe je šta poslije Andrića i šta je ostalo iza Andrića, a ostala je njegova Zadužbina u Beogradu koja i danas daje autorska prava na njegova djela, a do sada je preveden na 36 svjetskih jezika. Ostala je i Andrićeva nagrada, koja je veoma važna i ima veliki pedigre, a znamo da je za njega jezik zvučna domovina“, rekla je Bjelićeva.

Andric 6

Prema riječima autora, posjetiocima je ponajviše zanimljiv dio izložbe o Andriću i ženama koje su ostavile trajan pečat u njegovom životu- od majke Katarine i tetke Ane, preko prvih splitsko-zagrebačkih djevojaka do poznog zakasnijelog braka sa udovicom svog prijatelja.

Andric 4

U tom dijelu izložbe, za Andrića,  koji je opisan kao čovjek „uzorne zatvorenosti“ i kao doživotni čuvar svojih tajni, ćutanja i strahova, navodi se da je bio besprimjerno „zakopčan“ i prema ženama svog života, škrt na riječima i tvrd na osjećanjima.

Otvorajući izložbu, načelnik opštine Foča Radisav Mašić je naglasio da ova edukativna postavka riječju i slikom pokazuje koliko je Andrić veliki pisac, koji nikada neće biti toliko iščitan da ga ponovo ne treba čitati.

„Ne možemo reći, mi znamo Andrića i ne treba više da ga čitamo, bez obzira koliko smo ga puta čitali, jer uvijek ćemo saznati nešto više i što je najvažnije, čitajući Andrića spoznajemo sami sebe“, rekao je Mašić.

Izložbu je organizovala Centralna biblioteka „Prosvjeta“, a biće otvorena do 12. decembra.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara