U Foči počelo obilježavanje Dječije nedjelje – dječija prava su dječije potrebe

Oct 2, 2017 @ 13:27 | autor Nataša Miletić
U Foči počelo obilježavanje Dječije nedjelje – dječija prava su dječije potrebe
Društvo
0

U Republici Srpskoj danas je počelo obilježavanje Dječije nedjelje. Tim povodom, u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ koji će ovu nedjelju obilježiti brojnim aktivnostima, danas je održana radionica o dječijim pravima, koju je organizovao Ombudsman za djecu Republike Srpske, kancelarija u Foči.

Pravo na mamu, tatu, bata i seku, pravo da jedu, da se igraju, druže, idu u školu, samo su neka od dječijih prava sa kojima su mališani u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ danas upoznati kroz radionicu.

U toku radionice ukrašavali su balone, na kojima su isticali svoja prava, a koje će sutra, nakon šetnje kroz grad, pustiti prema nebu.

22217995_10212004426758266_2139475126_o

“Dječija nedjelja” se svake godine obilježava u prvoj sedmici oktobra, organizovanjem raznih manifestacija posvećenih djeci, porodici i porodičnom okruženju i podizanju svijesti roditelja i okoline o njihovom značaju. Aktivnosti se organizuju širom Republike Srpske pod motom “Dječiji svijet – moj svijet” od 2. do 8. oktobra, ističe Dragica Radović savjetnik Ombudsmana za djecu RS: „Ovaj slogan ujedno je poziv za sve institucije i službe da na neki način prepoznaju potrebe djece i da u svojim aktivnostima učine sve da se dječija prava poštuju, u smislu koji predviđa Konvencija o pravima djece“.

Prava djece su njihove potrebe, koje bi se trebale poštovati, kaže Radovićeva. „Dječija nedjelja je prilika da se svima skrene pažnja na to da prepoznaju potrebe djeteta, jer dječija prava nisu ništa drugo nego njihove potrebe, koje oni moraju zadovoljiti na svom putu odrastanja. Mi stariji smo tu da bi djeci obezbijedili ostvarenje njihovih potreba“, dodala je Radovićeva.

22199346_10212004427958296_1388808922_o

Savjetnik Ombudsmana za djecu RS Dragica Radović napominje da će aktivnosti tokom “Dječije nedjelje” biti usmjerene i na poboljšanje društvenog položaja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, promociji jednakih mogućnosti i sprovođenja aktivnosti na ravnopravnom učestvovanju lica sa invaliditetom u svim oblastima života.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara