Насловна Култура U Foči predstavljeni život i djelo Božidara Terzića, zaboravljenog srpskog generala

U Foči predstavljeni život i djelo Božidara Terzića, zaboravljenog srpskog generala

5 C
Foča

Gostujuća izložba „Đeneral Božidar Terzić“ Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca otvorena je sinoć galeriji Muzeja Stare Hercegovine. Posjetioci će je moći pogledati narednih mjesec dana, i tako se upoznati sa životom i djelom armijskog generala Božidara Terzića.

Božidar Terzić rođen je 7. septembra 1867. godine u Gornjem Milanovcu. Vojnu akademiju u Nišu završio je 1894. godine. Stručno usavršavanje nastavio je u Njemačkoj, kao državni pitomac.         Najznačajniji period u vojničkoj karijeri Božidara Terzića bilo je njegovo učešće u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine.

??????????

Učešće u Prvom i Drugom balkanskom ratu je nešto što predstavlja najznačajniju tačku u njegovoj karijeri koja je krunisana postavljanjem za vojnog ministra u vladi Nikole Pašića 1915. godine, kaže Aleksandar Marušić autor izložbe i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja: „Bio je komandant Šumadijske divizije, prvog poziva, čovjek koji je u vojničkom smislu odlučio Drugi balkanski rat predvodeći tu jedinicu. Prije toga, nalazio se na funkciji ađutanta kralja Petra Prvog Karađorđevića. Svoju punu afirmaciju doživio je kao ministar vojni za vrijeme druge polovine Prvog svjetskog rata, u doba kada se srpska vojska povukla i kada je on bio jedan od organizatora transformacije srpske vojske, koja je za posljedicu, kasnije imala probijanje linije Solunskog fronta i oslobađanje čitave Srbije“.

Iako je Božidar Terzić dugo bio ađutant kralja Petra Prvog Karađorđevića, vojno djelovao sa srpskim vojvodama Stepom Stepanovićem i Živojinom Mišićem, njegovo ime je zaboravljeno u srpskoj istoriji, u školskim udžbenicima ga nema a on se spominje  tek ponegdje u akademskoj literaturi koja se izučava na univerzitetima, dodaje Marušić: „Obaveza muzeja i drugih ustanova kulture u Republici Srpskoj i Srbiji je da svoje zavičajne ličnosti prouče i kada to urade da ih na adekvatan način predstave, kroz izložbe, publikacije i predavanja. Mi smo imali moralnu obavezu prema generalu Božidaru Terziću, jer je on kao humanitarni radnik izuzetno pomogao rudničko-takovskom kraju. Radimo na tome da se njegovo ime uvrsti u udžbenike istorije u Srbiji“.

??????????

Izložba „General Božidar Terzić“ nastala je 2008. godine kada je Muzej rudničko-takovskog kraja obilježavao 140 godina od njegovog rođenja. Sastavljena je od 25 panoa, koji pokazuju život i djelo armijskog generala, kao i od njegovih ličnih predmeta, koji se čuvaju u ovom Muzeju. Život je proveo sa majkom Jerinom, nije imao direktnih potomaka, jer se nikada nije ženio, i to je bila otežavajuća okolnost u pripremanju izložbe, dodaje Marušić: „Više od šest mjeseci smo radili u Vojnom arhivu, Istorijskom muzeju Srbije i u mnogim drugim relevantnim ustanovama, a dobili smo i dosta podataka iz inostranstva. Pomogli su nam i neki pojedinci i tako smo uspjeli napraviti izložbu koja dočarava njegov život i djelo, kao i vrijeme u kom je živio“, zaključio je Marušić.

??????????

Džepni sat i fotografije generala Božidara Terzića

Izložba „General Božidar Terzić“ došla je u Foču kao rezultat dobre saradnje fočanskog Muzeja sa muzejom iz Gornjeg Milanovca, kaže direktor Muzeja Stare Hercegovine Snežana Kunarac: „Ovu izložbu smo organizovali u duhu stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i ona zaista detaljno opisuje privatni i javni  život generala Terzića“.

Gornjomilanovačka opština se zahvalila svom generalu i za njegova života proglasila ga počasnim građaninom, a jednoj od glavnih ulica dodjelila je njegovo ime. Preminuo je 29. septembra 1939. godine u Beogradu. Izložba u galeriji Muzeja Stare Hercegovine biće otvorena do 30. juna.

Последњи текстови

Људски фактор узрок већине пожара

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно...

У понедјељак и уторак предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа

У оквиру обиљежавања Међународног дана безбједног интернета у понедјељак, 2. марта, у 18.00 часова, у амфитеатру Средњошколског центра Фоча, биће одржано предавање и панел дискусија...

Комисија обишла клизиште у Будњу

Општинска комисија обишла је јуче клизиште на подручју села Будањ у мјесној заједници Миљевина. У комисији кажу да је клизиште изнад површинског...

Двадесет осам година од доношења првог Устава Републике Српске

Данас се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Отежан саобраћај преко планинских превоја

Путни правци на подручју општине Фоча овог јутра су проходни, али се саобраћај преко планинских превоја одвија отежано. Како су нам...