U Foči svaki dan bukte požari: Vatrogasci u martu intervenisali 49 puta

Apr 3, 2019 @ 12:29 | autor Nataša Petrović
U Foči svaki dan bukte požari: Vatrogasci u martu intervenisali 49 puta
Društvo
0

Na području opštine Foča juče je bilo aktivno pet požara, a vatrogasci su u martu intervenisali 49 puta, čak pet puta više nego u istom mjesecu lani.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Foča juče su gasili četiri požara u Jeleču, Brusnima, Handićima i na Prijeđelu gdje je bio ugrožen telekomunikacioni repetitor, dok su požar na Orahovskom brdu ugasili mještani. Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Radojica Mališ ističe da na području od Budnja prema Kozjoj Luci gori nisko rastinje, ali da se taj požar ne može gasiti zbog nepristupačnog terena: „Intervencija na Prijeđelu trajala je sinoć do 22:30. Bitno je da smo ugasili požar i sačuvali repetitor. Prije nekoliko dana smo izlazili na područje od Budnja prema Kozjoj Luci, gdje gori nisko rastinje, ali nismo ugasili taj požar jer je teren skroz nepristupačan a i prostranstvo je veliko“.

Mališ kaže da je na području opštine Foča u martu ove godine bilo 49 požara, pet puta više nego u istom mjesecu lani, kada ih je bilo deset. Zahvaljujući blagovremenim dojavama o požaru i brzim intervencijama vatrogasaca, nije bilo ugroženih ljudskih života niti stambenih i pomoćnih objekata, a zabilježeno je 25 požara na niskom rastinju i 16 šumskih požara, dok su u ostalim slučajevima gorjeli kontejneri. Kako smatraju u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici većinu požara izaziva ljudski faktor, a broj vatrogasaca nije dovoljan da u istom trenutku pokrije više lokacija na području opštine, koje su uglavnom udaljene jedna od druge. U gašenju požara pomaže im i Šumsko gazdinstvo „Maglić“: „S obzirom da je površina opštine Foča izuzetno velika, a putevi su loši, nama je neophodna blagovremena dojava o požaru i brza intervencija. Najviše požara ugasimo zahvaljujući vozilima za brzu intervenciju, a vrlo često angažujemo i pripravnu smjenu. Ako negdje ne uspijemo da stignemo javimo to mještanima koje uputimo kako da lokalizuju požar. Često nam pomažu i radnici Šumskog gazdinstva „Maglić“, a na velike intervencije obično idemo zajedno, dok oni gase požare gdje mi ne možemo stići. Broj požara je veliki, a u skoro svakom slučaju izazvao ga je čovjek. Ostali uzroci požara su zanemarivi.“

Pozar 2

ZA IZAZIVANJE POŽARA PREDVIĐENA ZATVORSKA KAZNA

Mališ dodaje da stanovništvo mora biti oprezno prilikom čišćenja imanja jer, kako je ponovio, većinu požara izaziva ljudski faktor. Da li stanovništvo ne shvata dovoljno ozbiljno ovaj problem zbog nedostatka represivnih mjera i izricanja kazni ili je to samo trenutak nepažnje? Kako su nam potvrdili u Policijskoj upravi Foča za krivično djelo izazivanje požara, prema Krivičnom zakonu RS, ukoliko je izazvano namjerno i gdje je zabilježena veća materijalna šteta, počiniocu  zaprijećena kazna zatvora do osam godina. Ukoliko je požar izazvan iz nehata predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Gledajući na Krivični zakon, bilo ko da izazove požar, namjerno ili slučajno predviđena mu je zatvorska kazna. U svakom slučaju u proljećnjim i ljetnjim mjesecima oprez mora biti na najvećem nivou, jer i slab vjetar ili mali plamen može izazvati veliki požar: „Upozorio bih građane da ne vrše paljenje korova nakon čišćenja imanja jer se u tim situacijama obično, zbog nepažnje, izazove požar. Upozorio bih ih da ne ugrožavaju životnu sredinu, materijalno-tehnička dobra, svoje živote i živote drugih.“

Kako je potvrđeno u Policijskoj upravi Foča  prošle godine  evidentirano je jedno krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti, tako što je O.J. iz Foče izazvala požar u stambenoj jedinici u svom vlasništvu a koji se proširio na susjednu kuću vlasništvo O.M. u selu Gudelj, na području Mjesne zajednice Jošanica, kojom prilikom je kod lica O.M. izazvana velika materijalna šteta. Protiv O.J. je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje, saopštili su iz PU Foča.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara