U Foči uskoro polaganje ispita o poznavanju francuskog jezika

Dec 11, 2018 @ 15:46 | autor Nataša Petrović
U Foči uskoro polaganje ispita o poznavanju francuskog jezika
Društvo
0

Više od 500 učenika u Srednjoškolskom centru i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Foči izučavaju francuski jezik, te kroz brojne aktivnosti baštine kulturu francuskog naroda. Bio je to jedan od razloga da ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson posjeti Srednjoškolski centar i sa učenicima razgovara o unapređenju znanja francuskog jezika. Jedan od načina je da se učenicima obezbijedi polaganje stručnog ispita DELF koji bi bio dokaz o njihovom poznavanju francuskog jezika: „Nama je to veoma važno. Ambasada Francuske u BiH trenutno radi na konvenciji sa Republikom Srpskom, kojom će se omogućiti učenicima da polažu ispit „DELF“. Radi se o dužem administrativnom procesu, ali ja sam optimista. S obzirom na broj učenika koji u Foči uče francuski jezik, mi želimo da ih ohrabrimo i vjerujem da neće biti nikakvog razloga da im to ne omogućimo.“           

Za učenike to bi bio motiv više da uče francuski jezik jer bi im sertifikat DELF o poznavanju ovog jezika otvorio mnoga vrata. „DELF je veoma važan dokument i potvrda za znanje francuskog, koja važi u čitavom svijetu, tako da, ako bi se omogućilo učenicima da dobiju taj sertifikat, to bi im podiglo motivaciju i želju za učenje francuskog“, rekao je Damjan Stanković učenik četvrtog razreda gimnazije.

francuski ambasador 2

Polaganje ovog ispita predstavljao bi veliki korak i za učenika trećeg razreda fočanske gimnazije Nenada Lučića: „Francuski je veoma lijep jezik, koji nam mnogo može značiti. Za engleski jezik, na raznim kursevima, možemo dobiti papir da ga znamo koristiti, dok tu mogućnost za francuski nemamo, tako da bi bilo veoma važno to omogućiti učenicima“, rekao je Lučić.

Direktor Francuskog instituta u BiH Emanuel Murije uvjerava da će ambasada ove zemlje omogućiti učenicima jednu od dvije diplome Ministarstva prosvjete Francuske o stečenom znanju iz francuskog jezika,  koje omogućavaju studiranje i zaposlenje u ovoj zemlji. „Kao što je i ambasador rekao, mi ćemo razmisliti i odlučiti se za jednu od diploma francuskog jezika, bilo da je to „DELF“ ili „DALF“ diploma /diploma za napredni nivo poznavanja francuskog jezika/. Gledaćemo na svaki način da u Foči otvroimo centar za ispitivanje“, rekao je Murije.

On je napomenuo i da će Francuski institu, zajedno sa nastavnicima iz Foče, učenike upoznati sa mogućnošću studiranja u Francuskoj, jer svake godine, kako je rekao, francuska Vlada dodjeljuje određeni broj stipendija za studente iz BiH.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara