18 C
Foca
Naslovna Društvo U Foči uskoro prvi centar u Srpskoj za podršku zlostavljanoj djeci

U Foči uskoro prvi centar u Srpskoj za podršku zlostavljanoj djeci

Pri Univerzitetskoj bolnici Foča od Nove godine počeće da radi centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zanemarivanja, najavljeno je danas na okruglom stolu Ombudsmana za djecu Republike Srpske, koji je na Medicinskom fakultetu u Foči organizovan povodom Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i mladima.
Ombudsman za djecu Srpske Nada Grahovac rekla je da je cilj uspostavljanja ovakvog centra, u kojem bi radili stručnjaci različitih profila, ublažavanje teških posljedica nasilja koje zlostavljana djeca imaju cijelog života.
“Osnovni problem je što ne samo da se različiti oblici nasilja nad djecom ne prepoznaju na vrijeme, pa izostaje podrška djetetu, a djeca o tome ćute, već i kada se situacija prepozna, izostaje procjena stanja djeteta i njegovih potreba, prije svega psiho-socijalna podrška. Centar bi uspostavljao dijagnozu djeteta žrtve nasilja – koja vrsta psiho-socijalne podrške i tretmana mu je potrebna i na koje vrijeme da bi dijete izašlo iz krize”, navela je Grahovčeva.

centar 1
Ona je napomenula da postojeći sistem najčešće reaguje posredstvom pravosuđa i osudom počinioca. “To jeste važno, ali, bez obzira na visinu izrečene kazne, to neće promijeniti stanje u kojem se dijete nalazi”, naglasila je Grahovčeva.
Ona je navela da institucija Ombudsmana za djecu godišnje primi oko 500 žalbi, od čega se jedna trećina odnosi na zlostavljanje i zanemarivanje.
“Imali smo različite pozive i poruke ljudi koji su doživjeli seksualno zlostavljanje prije 20 i više godina. Jedna gospođa je rekla da joj se poslije toliko godina brak sada raspada jer nije imala podršku bilo koga, ni roditelja niti institucija. Kada dijete u najranijem uzrastu doživi takvu tragediju, od njega se očekuje da bude dobar učenik i drug, da bude poslušno u kući, a živi sa svim što ga je ponizilo i povrijedilo. O tome ne smije nikom govoriti, a ako i kaže, ne vjeruje mu se”, rekla je Grahovčeva.
Ona je dodala da je, osim izmjena krivičnog zakona i izrade registra pedofila, na čemu se insistira, veoma bitno postojanje centra za podršku, da bi se ublažile posljedice i da bi dijete u svojoj sredini moglo nastaviti život.
Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić istakao je da će centar za pružanje podrške djeci žrtvama nasilja biti prva takva ustanova u Srpskoj.
“Nadam se da ćemo opravdati lociranje centra u kampusu Medicinskog fakulteta”, rekao je Marić.

centar 3
Načelnik Odjeljenja za pedijatriju Univerzitetske bolnice Foča Dejan Bokonjić kaže da ova bolnica ispunjava uslove, s obzirom na kadar kojim raspolaže.
“To su defektolozi, psiholozi, sociolozi, specijalisti različitih medicinskih grana”, rekao je Bokonjić.
Pomoćnik ministra zadravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević napomenula je da sve institucije zajedničkim snagama moraju pružiti podršku zlostavljenoj i zanemarenoj djeci.
“Poruka je da takve slučajeve ne treba skrivati i da svi zajedno moramo pomoći djeci”, rekla je Sladojevićeva.
Okruglom stolu prisustvovali su socijalni, prosvjetni i zdravstveni radnici, predstavnici policije, pravosuđa i drugih institucija u čijoj je nadležnosti ova problematika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...

Školske klupe zamijenili radnim obavezama

Asocijacija srednjoškolaca u BiH održala je „Socijalni dan“ u okviru kojeg su srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim obavezama, a ove godine njih...