Насловна Друштво U Foči uskoro prvi centar u Srpskoj za podršku zlostavljanoj djeci

U Foči uskoro prvi centar u Srpskoj za podršku zlostavljanoj djeci

18 C
Foča

Pri Univerzitetskoj bolnici Foča od Nove godine počeće da radi centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zanemarivanja, najavljeno je danas na okruglom stolu Ombudsmana za djecu Republike Srpske, koji je na Medicinskom fakultetu u Foči organizovan povodom Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i mladima.
Ombudsman za djecu Srpske Nada Grahovac rekla je da je cilj uspostavljanja ovakvog centra, u kojem bi radili stručnjaci različitih profila, ublažavanje teških posljedica nasilja koje zlostavljana djeca imaju cijelog života.
“Osnovni problem je što ne samo da se različiti oblici nasilja nad djecom ne prepoznaju na vrijeme, pa izostaje podrška djetetu, a djeca o tome ćute, već i kada se situacija prepozna, izostaje procjena stanja djeteta i njegovih potreba, prije svega psiho-socijalna podrška. Centar bi uspostavljao dijagnozu djeteta žrtve nasilja – koja vrsta psiho-socijalne podrške i tretmana mu je potrebna i na koje vrijeme da bi dijete izašlo iz krize”, navela je Grahovčeva.

centar 1
Ona je napomenula da postojeći sistem najčešće reaguje posredstvom pravosuđa i osudom počinioca. “To jeste važno, ali, bez obzira na visinu izrečene kazne, to neće promijeniti stanje u kojem se dijete nalazi”, naglasila je Grahovčeva.
Ona je navela da institucija Ombudsmana za djecu godišnje primi oko 500 žalbi, od čega se jedna trećina odnosi na zlostavljanje i zanemarivanje.
“Imali smo različite pozive i poruke ljudi koji su doživjeli seksualno zlostavljanje prije 20 i više godina. Jedna gospođa je rekla da joj se poslije toliko godina brak sada raspada jer nije imala podršku bilo koga, ni roditelja niti institucija. Kada dijete u najranijem uzrastu doživi takvu tragediju, od njega se očekuje da bude dobar učenik i drug, da bude poslušno u kući, a živi sa svim što ga je ponizilo i povrijedilo. O tome ne smije nikom govoriti, a ako i kaže, ne vjeruje mu se”, rekla je Grahovčeva.
Ona je dodala da je, osim izmjena krivičnog zakona i izrade registra pedofila, na čemu se insistira, veoma bitno postojanje centra za podršku, da bi se ublažile posljedice i da bi dijete u svojoj sredini moglo nastaviti život.
Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić istakao je da će centar za pružanje podrške djeci žrtvama nasilja biti prva takva ustanova u Srpskoj.
“Nadam se da ćemo opravdati lociranje centra u kampusu Medicinskog fakulteta”, rekao je Marić.

centar 3
Načelnik Odjeljenja za pedijatriju Univerzitetske bolnice Foča Dejan Bokonjić kaže da ova bolnica ispunjava uslove, s obzirom na kadar kojim raspolaže.
“To su defektolozi, psiholozi, sociolozi, specijalisti različitih medicinskih grana”, rekao je Bokonjić.
Pomoćnik ministra zadravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević napomenula je da sve institucije zajedničkim snagama moraju pružiti podršku zlostavljenoj i zanemarenoj djeci.
“Poruka je da takve slučajeve ne treba skrivati i da svi zajedno moramo pomoći djeci”, rekla je Sladojevićeva.
Okruglom stolu prisustvovali su socijalni, prosvjetni i zdravstveni radnici, predstavnici policije, pravosuđa i drugih institucija u čijoj je nadležnosti ova problematika.

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...