U petak dvije pozorišne predstave

Maj 20, 2015 @ 10:17 | autor Bojana Marić
U petak dvije pozorišne predstave
Kultura
0
U Gradskom pozorištu u Foči u petak, 22. maja, gostuje Narodno pozorište iz Užica sa predstavama “Narodni poslanik”u 19:00 i “Sistem”u 22:00 časa.

 

“Narodni poslanik” – prva Nušićeva komedija, spada u red njegovih vrhunskih ostvarenja. U njoj se ismijava shvatanje politike i ljudi koji se zanesu idejom da dođu na vlast. Likovi su građeni na prototipovima koje je život obilno nudio u srpskoj palanci krajem XIX vijeka. U središtu dramskog zbivanja su izbori za poslanike u parlamentu u Srbiji i sve ono što ih prati: lažni parlamentarizam, politička nepismenost, palanačka primitivnost, mehanizam agitacije i izborna korupcija, primitivnost političke borbe i pogubno dejstvo izborne groznice. Iako komedija Narodni poslanik odražava jedno vrijeme i njegove naravi, ona ima trajnu vrijednost i univerzalno značenje. Obrađena tema, a naročito prikazani likovi sa njihovim tipičnim osobinama – lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje – karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

 

Drama “Sistem” je metaforična priča o pokušaju sloma ljudskog duha.U prazom prostoru se ne događa ništa sem smrti. Čije? Zar je bitno? Uvijek se radi o životu ili smrti. Ne postavlja se pitanje Ko je kriv? Već Ko će platiti grešku? I da li je ono što vidimo zaista to.
Herojska smrt ne postoji. Pravde i istine nema. Sloboda je najveći zatvor kao što kaže jedan od junaka. Opšte je mjesto da nevinih nema, svi smo krivi. To pitanje se i ovdje postavlja. Kada ćemo prestati da tražimo vođe, krivce, i početi da ispravljamo vlastite nedostatke? Reditelj okrivljuje Čovjeka, Oca, Majku, Sina, zbog naslijeđene gluposti, ideopoklonstva i pita se samo jedno. Zar je i jedna ideologija vrijedna ljudskog života? Drugačije … Nije moglo …
Režiju potpisuju Slavenko Saletovića i Stefan Džeparoski.

 

Iz Muzeja pozivaju gradjane da dodju i uživaju u igri prvaka drame užičkog pozorišta Slobodana Ljubičića, Divne Marić, Vahidina Prelića i drugih…

 

Cijena karte za obje predstave iznosi 5 KM, dok pojedinačna cijena za “Narodnog poslanika” iznosi 4, a za “Sistem” 2 KM. Karte se mogu kupiti svakog dana od 9 – 20 časova u u Pozorištu i Muzeju.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara