U program pripreme pred polazak u školu upisana 82 mališana

Feb 8, 2019 @ 14:07 | autor Snežana Glodić
U program pripreme pred polazak u školu upisana 82 mališana
Društvo
0

U Javnoj predškolskoj ustanovi “Čika Jova Zmaj” u Foči i ove godine od 1. marta do 31. maja biće organizovan predškolski program pripreme pred polazak u školu. Ove godine prijavljena su 82 mališana.

Unazad već nekoliko godina, Ministarstvo prosvete i kulture u saradnji sa dječijim vrtićima i školama u RS organizuje program pripreme pred polazak u školu. Program nije obavezan ali je poželjan, kako bi mališani koji nisu bili obuhvaćeni  bilo kojim vidom kolektivnog boravka bili pripremljeni  za polazak u školu, kaže direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, Slađana Vladičić.

“Ove godine imaćemo veći broj prvačića što je vidljivo već kroz cjelovoti razvojni program. Praksa je do sada bila da obično ispraćamo oko tridesetak naših budućih prvačića, a ove godine ispratićemo ih 45. To znači da se svijest o značaju institucionalnog  predškolskog obrazovanja i vaspitanja širi u našoj društvenoj zajednici. Takođe i broj mališana koji su se ove godine prijavili za ovaj program je veći, imamo ih 82. Program pripreme za polazak djece u školu je potuno besplatan”, naglasila je Vladičićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbjeđuje novčana sredstva za angažovane vaspitače i dio didaktičkog materijala, dok će lokalna zajednica obezbijediti sredstva za sve ostale potrebe.

“Djeca će biti raspoređena u grupe, ali ono što moram da istaknem je, da unazad nekoliko godina mi okupljamo djecu na Brodu i u Miljevini, gdje imamo radionice koje mimo ove organizovane pripreme djeluju u određenim mjesecima u ovim mjesnim zajednicama. Boravak je besplatan. Žao nam je što zbog nedostatka kadra radionice ne možemo da organizujemo u Dragočavi, a imamo i djecu iz Jošanice koju roditelji nisu u mogućnosti da dovode kako bi bila obuhvaćena ovim programom. Žao mi je što ima djece koja nisu prijavljena za program pripreme  za polazak u školu, a sa gradskog su područja”, kaže Vladičićeva.

Prema riječima Vladičićeve , cilj programa, koji će biti održavan svakog radnog dana u trajanju od po tri časa, jeste socijalizacija djece i sticanje vještina i znanja koje će biti nadograđivano u školi.

“Ovaj oblik institucionalnog obrazovanja pomaže, daje bolju stimulaciju razvoju socijalno-emocionalnih vještina, u razvijanju radnih i kulturno-higijanskih navika djeteta, kao i navikavanje na odvajanje od roditelja. Bitno je i prihvatanje odgovornosti, kao i stvaranje pozitivna slike o sebi.  To su neki osnovni elementi koji su potrebni za polazak u školu”, pojasnila je Slađana Vladičić.

Prema svim pokazateljima, u prve razrede osnovnih škola biće upisano više djece u odnosu na prethodnu godinu.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara