U Višegradu osmo plivanje za Časni krst

Jan 16, 2018 @ 10:03 | autor Radio Foča
U Višegradu osmo plivanje za Časni krst
Društvo
0

Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad, uz podršku opštine Višegrad i preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, 19. januara po osmi put zaredom organizuje „Bogojavljensko prilanje za Časni krst“.

Program ove manifestacije počinje u 9,00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom i osvećenjem Bogojavljenske vodice u hramu svetog Cara Lazara u Andriđgradu. Liturgiju će predvoditi Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Iz hrama Savetog cara Lazara u 11.00 časova krenuće litija prema Ćupriji na Drini, a plivanje za Časni krst biće održano u 11.30 časova.

 Kao i ranijih godina učesnici koji po tradiciji dolaze iz raznih gradova Srpske i Srbije, a posljednje tri godine među njima su i pripadnici Slovačkog Euforovog LOT tima iz Višegrada, plivaće na stazi od Ćuprije na Drini do cilja kod hotela „Andrićev konak“, dugoj 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života među ljudima.

Prijave za učešće na Bogojavljenskom plivanju za Časni krst mogu se izvršiti na mobilni telefon broj 065/796-626, ili lično kod sveštenika Višegradske parohije.

признање костовицу-побједнику у 2017 години од начелника вишеграда

Rastko Kostović iz Foče, pobjednik Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Višegradu 2017.godine.

Za pobjednika su obezbjeđene prigodne nagrade, a za sve učesnike pokloni, koje će najuspješnijim plivačima uručiti Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Podsejaćamo, pobjednik Bogojavljenskog privanja za časni krst u Višegradu 2011. godine bio je Darko Mosić, 2012. godine prvi je bio Miodrag Savić, iz Višegrada, 2013. godine Aleksandar Spasojević iz Rudog, a 2014. godine pobjedila je Olivera Dobriković iz Valjeva. Prvi do časnog krsta 2015. godine doplivao je Nedeljko Perišić iz Višegrada, 2016. godine prvi je bio Vladan Simić iz Višegrada, a 2017. godine Rastko Kostović iz Foče.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara