Udruženja žena iz Foče i Ustikoline izrađuju suvenire sa motivima ovog kraja

Jul 16, 2019 @ 15:00 | autor Nataša Petrović
Udruženja žena iz Foče i Ustikoline izrađuju suvenire sa motivima ovog kraja
Društvo
0

U Foči je danas potpisan ugovor o realizaciji podprojekta „Magnetna privlačnost“ u okviru projekta „Fokus Ve“, a potpisnice ovog ugovora su opštine Foča i Foča-Ustikolina kao i predstavnici udruženja „Ornamenti“ iz Foče i „Žene Ustikoline“ iz Ustikoline, te predstavnici udruženja „Hajde“ iz Sarajeva, koje realizuje ovaj projekat.

Vrijednost projekta „Fokus Ve“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, je 40.000 evra, a u okviru njega realizovaće se i podprojekat „Magnetna privlačnost“ ukupne vrijednosti 6.840 maraka.

Projekat „Fokus Ve“ sa svojim podprojektima ima zadatak da jača udruženja žena i njihov položaj u društvu.  On ima dvije komponente. Prva je ova današnja aktivnost u okviru koje smo radili sa ženama iz udruženja iz Foče i Ustikoline i obučavali ih za pisanje projekata, a druga je obuka žena za krojenje i š ivenje, što će im obezbijediti neku zaradu“, kaže predsjednik udruženja „Hajde“ Lejla Brulić.

U okviru ovog projekta izrađivaće se predmeti sa turističkim motivima, suveniri, ali će se i raditi na promociji gastro ponude ovog kraja. U udruženju „Žene Ustikoline“ posebno su ponosni što će moći na ovaj način promovisati poljoprivredne proizvode koje već godinama pripremaju i prodaju. „ U prethodnom radu uspjeli smo da realizujemo „Ustikoljansku kućicu“ mjesto gdje se izlažu i prodaju svi naši proizvodi, i to će biti mjesto gdje ćemo plasirati i proizvode urađene tokom trajanja i ovog projekta. Pored suvenira, baziraćemo se i na promociju poljoprivrednih proizvoda i proizvoda dobijenih preradom voća i povrća, poput ajvara, džemova i sokova, po kojima je ovaj kraj poznat“, rekla je predsjednica Skupštine ovog udruženja Enisa Fočo.

FOKUS VE 2

Žene iz Centra za promociju turizma i zanatstva „Ornamenti“ iz Foče fokusiraće se na izradu suvenira sa turističkim motivima Foče a plasiraće ih na tržiste u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom, ističe predsjednica „Ornamenata“ Mirjana Davidović. „U okviru projekta izradiće se idejno rješenje za dva autentična suvenira sa motivima iz naše opštine i to će raditi stručna lica i dizajneri za izradu suvenira. Žene iz udruženja „Ornamenti“ izradiće 300 komada tih suvenira a plasiraćemo ih u Info centru Turističke organizacije opštine a ponudićemo ih i turističkim djelatnicima“.

Opština Foča podržala je i fočansko udruženje „Opstanak“ koje okuplja porodice sa četvoro i više djece u podprojektu „Šer“, u okviru projekta “Fokus Ve” kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Branka Salamadija. „U narednom periodu potpisaćemo i sporazum za sprovođenje podprojekta „Šer“ u kojem učestvuje fočansko Udruženje „Opstanak“ i Udruženje žena „Emina“ iz Ustikoline. Taj projekat podrazumijeva pomoć porodicama sa četvoro i više djece, tako što će starija djeca iz tih porodica ići na obuku za izradu veb stranica, dok će se i pomoći Udruženju da prikupi sredstva za obezbijeđivanje udžbenika za višečlane porodice“.

Na jesen, sprovešće se i još jedan dio projekta „Fokus Ve“ koji će podrazumijevati obuku žena za rad na šivaćim mašinama i dobijanje mašina u vlasništvo, kako bi se nezaposlene žene mogle baviti tim zanatom, a taj dio projekta Opština Foča sufinansira sa 2.000 maraka.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara