Udruženje Crnogoraca obilježilo dvije decenije rada

Nov 7, 2015 @ 23:08 | autor Igor Janković
Udruženje Crnogoraca obilježilo dvije decenije rada
Kultura
0

Udruženje Crnogoraca u Hercegovini “Vuk Mićunović”, čije je sjedište u Trebinju, obilježilo je dvije decenije rada kulturnim programom u Foči.
Predsjednik ovog udruženja Neđeljko Tomašević ističe da je njihova misija očuvanje crnogorske kulture i tradicije, te pomoć članovima i drugim građanima Republike Srpske rješavanjem životnih problema, a koji su u vezi sa maticom Crnom Gorom.
Tomasevic
“Trenutno vodimo aktivnosti za dobijanje dvojnog državljanstva”, rekao je Tomašević.

On je naveo da Udruženje periodično organizuje kulturne manifestacije u Trebinju, Bileći, Gacku, Foči i Čajniču, u kojima ima oko 1.500 registrovanih članova.

“Naši članovi su uglavnom građani Republike Srpske koji su u poljednjih 50 godina doselili iz Crne Gore. Prema nekim našim evidencijama, u ovih pet pograničnih opština je oko 3.000 takvih porodica, koje su iz Crne Gore dolazile uglavnom za poslom, a tada je sve to bila jedna država”, rekao je Tomašević.
guslar Milorad Cancar
U okviru kulturnog programa, koji je u Centru za kulturu i informisanje organizovala fočanska podružnica Udruženja, nastupio je narodni guslar iz Foče Milorad Čančar, ženska etno-grupa Kulturno-umjetničkog društva “Foča”, a predstavljene su i biografije crnogorskog junaka Vuka Mićunovića i velikog srpskog pjesnika, vladara i mitropolita Petra Drugog Petrovića NJegoša.
etno grupa KUD Foca
Prikazan je i dokumentarni film “Noć skuplja dva vijeka – NJegoš jedna biografija”, u kojem su predstavljene političke prilike u Crnoj Gori, ali i u Evropi, u NJegoševo vrijeme, te njegove državničke sposobnosti.
film o Njegosu
U filmu su posebno naglašeni NJegoševi napori na objedinjvanju međusobno zakrvljenih crnogorskih plemena i zabrani krvne osvete, te odnos velikih sila prema tada nepriznatoj, ali od Turaka nepokorenoj crnogorskoj državi.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara