Naslovna Društvo Umjetnost kamenčića fočanskog „Tračka nade“- neobične slike sve traženije

Umjetnost kamenčića fočanskog „Tračka nade“- neobične slike sve traženije

Kamenčići sa obale Drine, kao čarobnim štapićem, u fočanskom Servis centru za pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju „Tračak nade“ postaju prava mala umjetnička djela. Na dobro uglačane komade šper-ploče nanosi se boja i crtaju neobični motivi, a onda dolazi najmaštovitiji dio- ukrašavanje kamenčićima veselih boja. Sve to rade vrijedne ruke korisnika “Tračka nade” uz pomoć stručnog osoblja i volontera.

tracak sl slaganje

“Kamenje nalazimo na Sastavcima, pravimo slike i prodajemo ih, a od tog novca kupujemo hranu za našu kulinarsku radionicu”, priča korisnik “Tračka nade” Petar Maksimović.

Njegov drugar Nemanja Kulić ističe da mu je omiljeni dio šmirglanje drvenih ploča.

tracak sl 2

“Lijepo se družimo. Proberemo kamenčiće na Sastavcima, poslije ih bojimo i lijepimo na sliku”, kaže Nemanja.

Članovi „Tračka nade“ ovim još jednom potvrđuju da se uz dobru volju i veliki trud mnogo toga može postići. Izrada slika sa kamenčićima, koje su sve traženije, pokazala se kao veoma koristan vid socijalizacije osoba sa poteškoćama u razvoju, a njihovom prodajom, doduše po simboličnim cijenama, zaradi se i nešto novca, koji se utroši za svakodnevne aktivnosti ovog centra.

tracak sl 3

 

Korisnik Dragan Košir navodi da ne mogu da stignu da naprave onoliko slika koliko se traži.

“Neko šmirgla dasku, a neko farba i suši kamenje. Ima još da se radi, jer ima puno naručenih slika”, kaže Dragan.

Porudžbine stižu sa svih strana, pa i iz zemalja Zapadne Evrope. Pročulo se za Tračkovce i mnogi bi željeli da svoj dom ukrase likovima preplanulih djevojaka sa šarenim frizurama od oblutaka sa Drine ili nekim motivom Foče, poput Sat kule i spomenika na Sutjesci.

tracak sl 1

 

Velika potražnja im prija, ali u “Tračku nade”, ipak, u prvi plan stavljaju terapeutski učinak- ove aktivnosti izuzetno pozitivno djeluju na sveukupno psihofizičko zdravlje osoba sa teškoćama u razvoju i doprinose boljem kvalitetu njihovog života.

tracak sl ekipa

“Ovo je nešto kao umjetnost u službi socijalizacije i uspješnije socijalne integracije. Mi prvenstvo u okviru ovih radionica njegujemo timski rad i timski duh, njegujemo osjećaj solidarnosti, zajedništva, osjećaj pripadnosti i samim tim bolju sveukupnu socijalnu interakciju. Radovi jesu prodajnog karaktera, ali to je u drugom planu, cijena je simbolična, a fokus je na tom samom kreativnom procesu stvaranja”, kaže socijalni radnik u “Tračku nade” Aleksandra Janković.

tracak sl slaganje 2

U „Tračku nade“ nikada nije dosadno i svaki dan je ispunjen zanimljivim i korisnim aktivnostima. Osim što stvaraju umjetnička djela, Tračkovci uče da kuvaju, plešu i pjevaju, a imaju i sportsko-rekreativne aktivnosti, čime podstiču komunikaciju i razvijaju razne vještine važne za proces osamostaljivanja.

“Akcenat stavljamo, prije svega, na preostale kapacitete, preostale potencijale i sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne na njihov nedostatak. To je, dakle, ključno”, ističe Jankovićeva.

Umjetnost kamenčića „Tračka nade“ za koji dan biće izložena u Sarajevu na Diplomatskom zimskom bazaru,  koji organizuju ambasade stranih zemalja u BiH, a uveliko pripremaju i svoju prvu samostalnu izložbu u Foči. I ove godine, za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, sugrađanima će podariti bogat zabavni program.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...