Umjetnost kamenčića fočanskog „Tračka nade“- neobične slike sve traženije

Nov 28, 2018 @ 12:28 | autor Igor Janković
Umjetnost kamenčića fočanskog „Tračka nade“- neobične slike sve traženije
Društvo
0

Kamenčići sa obale Drine, kao čarobnim štapićem, u fočanskom Servis centru za pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju „Tračak nade“ postaju prava mala umjetnička djela. Na dobro uglačane komade šper-ploče nanosi se boja i crtaju neobični motivi, a onda dolazi najmaštovitiji dio- ukrašavanje kamenčićima veselih boja. Sve to rade vrijedne ruke korisnika “Tračka nade” uz pomoć stručnog osoblja i volontera.

tracak sl slaganje

“Kamenje nalazimo na Sastavcima, pravimo slike i prodajemo ih, a od tog novca kupujemo hranu za našu kulinarsku radionicu”, priča korisnik “Tračka nade” Petar Maksimović.

Njegov drugar Nemanja Kulić ističe da mu je omiljeni dio šmirglanje drvenih ploča.

tracak sl 2

“Lijepo se družimo. Proberemo kamenčiće na Sastavcima, poslije ih bojimo i lijepimo na sliku”, kaže Nemanja.

Članovi „Tračka nade“ ovim još jednom potvrđuju da se uz dobru volju i veliki trud mnogo toga može postići. Izrada slika sa kamenčićima, koje su sve traženije, pokazala se kao veoma koristan vid socijalizacije osoba sa poteškoćama u razvoju, a njihovom prodajom, doduše po simboličnim cijenama, zaradi se i nešto novca, koji se utroši za svakodnevne aktivnosti ovog centra.

tracak sl 3

 

Korisnik Dragan Košir navodi da ne mogu da stignu da naprave onoliko slika koliko se traži.

“Neko šmirgla dasku, a neko farba i suši kamenje. Ima još da se radi, jer ima puno naručenih slika”, kaže Dragan.

Porudžbine stižu sa svih strana, pa i iz zemalja Zapadne Evrope. Pročulo se za Tračkovce i mnogi bi željeli da svoj dom ukrase likovima preplanulih djevojaka sa šarenim frizurama od oblutaka sa Drine ili nekim motivom Foče, poput Sat kule i spomenika na Sutjesci.

tracak sl 1

 

Velika potražnja im prija, ali u “Tračku nade”, ipak, u prvi plan stavljaju terapeutski učinak- ove aktivnosti izuzetno pozitivno djeluju na sveukupno psihofizičko zdravlje osoba sa teškoćama u razvoju i doprinose boljem kvalitetu njihovog života.

tracak sl ekipa

“Ovo je nešto kao umjetnost u službi socijalizacije i uspješnije socijalne integracije. Mi prvenstvo u okviru ovih radionica njegujemo timski rad i timski duh, njegujemo osjećaj solidarnosti, zajedništva, osjećaj pripadnosti i samim tim bolju sveukupnu socijalnu interakciju. Radovi jesu prodajnog karaktera, ali to je u drugom planu, cijena je simbolična, a fokus je na tom samom kreativnom procesu stvaranja”, kaže socijalni radnik u “Tračku nade” Aleksandra Janković.

tracak sl slaganje 2

U „Tračku nade“ nikada nije dosadno i svaki dan je ispunjen zanimljivim i korisnim aktivnostima. Osim što stvaraju umjetnička djela, Tračkovci uče da kuvaju, plešu i pjevaju, a imaju i sportsko-rekreativne aktivnosti, čime podstiču komunikaciju i razvijaju razne vještine važne za proces osamostaljivanja.

“Akcenat stavljamo, prije svega, na preostale kapacitete, preostale potencijale i sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne na njihov nedostatak. To je, dakle, ključno”, ističe Jankovićeva.

Umjetnost kamenčića „Tračka nade“ za koji dan biće izložena u Sarajevu na Diplomatskom zimskom bazaru,  koji organizuju ambasade stranih zemalja u BiH, a uveliko pripremaju i svoju prvu samostalnu izložbu u Foči. I ove godine, za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, sugrađanima će podariti bogat zabavni program.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara