Univerzitetska bolnica: Praktično i teorijsko širenje znanja u operaciji hernije

Oct 20, 2015 @ 13:28 | autor Igor Janković
Univerzitetska bolnica: Praktično i teorijsko širenje znanja u operaciji hernije
Društvo
0

U Univerzitetskoj bolnici i na Medicinskom fakultetu u Foči danas se završava dvodnevna radionica o hirurgiji u liječenju hernije, na kojoj su hirurzi iz Srbije kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH praktično i teoretski upoznali o najnovijim operacionim tehnikama.
Načelnik Hirurškog centra Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da je ovo prvi put u Srpskoj da se na ovakav način pristupa nekom problemu.
“Praktično i kroz diskusiju da pokažemo šta treba raditi i koji je krajni rezultat. U Srbiji ova praksa postoji već nekoliko godina, gdje Udruženje herniologa, odnosno za liječenje kile, ide od bolnice do bolnice i uči domaće hirurge kako se to radi”, rekao je Marić.
Profesor hirurgije Medicinskog fakulteta iz Beograda Marinko Žuvela, koji važi za eksperta u ovoj oblasti, kaže da je prvog dana radionice u Foči operisano devet pacijenata.
“Došli smo da pokažemo sve moderne vrste operacije kile. Tri operacije smo uradili laparoskopski, bez reza, a ostale otvorenim tehnikama. Četiri pacijenta su operisana lokalnim anestezijama, ambulantno, i sva četiri su napustili bolnicu istog dana”, rekao je Žuvela, napominjući da je jednodnevna hirurgija u Foči već uveliko zaživjela.

HIRURGIJA 4.

On je pojasnio da su hirurzima iz bolnica u Srpskoj i FBiH demonstrirali, pored ostalih, Lihtenštajn tehniku kroz rez, a od laparoskopskih- tap i tep tehnike, koje se rade u opštoj anesteziji, dodavši da su drugog dana radionice, planirane teže operacije kile, koje mogu biti životno ugrožavajuće.
Zajedno sa Univerzitetskom bolnicom i Medicinskom fakultetom u Foči, radionicu su organizovali Asocijacija hirurga Republike Srpske i Udruženje herniologa Srbije.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara