Naslovna Društvo USKORO POČINJE REKONSTRUKCIJA VODOVODA

USKORO POČINJE REKONSTRUKCIJA VODOVODA

Prva faza projekta “Vodovod i kanalizacija u Foči“, kojim će se u ovoj opštini riješiti jedan od najvećih problema sa kojima se građani suočavaju, počeće najvjerovatnije na jesen, a izvođač radova biće izabran u roku od mjesec dana.

Foča će ovom investicijom dobiti dovoljne količine zdrave vode za piće. Stare azbestne cijevi koje su postavljene 1958.godine, za koje medicina kaže da su štetne, biće zamijenjene savremenim cijevima većeg profila koje će omogućiti veći dotok vode, a novi rezervoar na višoj zoni obezbijediće bolji pritisak i snabdijevanje vodom za sve visočije dijelove grada.

Prva faza projekta obuhvata izgradnju glavnog dovodnog cjevovoda od kaptaže Lučka vrela do novog rezervoara koji će se graditi na većoj visinskoj zoni u naselju Obilićevo, izgradnju rasteretne komore, automatske hlorne stanice i izgradnju 2000 kućnih priključaka sa automatskim očitavanjem.

Međunarodni tender za izgradnju prve faze ovog projekta raspisan je prije dva mjeseca. Komisija za javne nabavke, koju je imenovao načelnik opštine, juče je otvorila ponude.

-Mi smo u prisustvu ponuđača kojih je bilo deset sa uredno ovjerenim i zapečaćenim ponudama, otvorili ponude, i nastavljamo njihovu evaluaciju do izbora najpovoljnijeg ponuđača. Treba pregledati dosta dokumentacije, nakon toga moramo da dobijemo saglasnost Tima za upravljanje projektima i mišljenje Evropske investiciuione banke, za nekih mjesec dana očekivati je da izaberemo najpovoljnijeg ponuđača i sklopimo ugovor sa njim-rekla je predsjednik Komisije, Branka Salamadija.

Projektne aktivnosti u Foči počele su prije dvije godine, a za sve faze rekonstrukcije lokalna skupština je odobrila zaduženje do 10 miliona KM. Projekat Vodovod i kanalizacija u 23 opštine provode Vlada Srpske i Evropska investiciona banka, a njegova vrijednost je 100 miliona evra, kaže predstavnik Ministarstva finansija RS, Bojan Macura.

-Pedeset miliona su kreditna sredstva EIB-a, 35 odsto iznose grant sredstva, a petnaest odsto je vlastito učešće opština. Sama kreditna sredstva su izuzetno povoljna sa rokom otplate 25 godina i grejs periodom osam godina-rekao je Macura.

On je dodao da očekuje da se u Fči vrlo brzo krene u realizaciju prve faze projekta.

-Očekujemo da ćemo u ovoj građevinskoj sezoni započeti samo izvođenje radova, a rok za njihovo izvođenje je 14 mjeseci-istakao je Macura.

Druga faza ovog najvećeg infrastrukturnog projekta u Foči u poslijeratnom periodu, podrazumijeva zamjenu sekundarne mreže, izgradnju vodovoda do Dragočave, izgradnju vodovoda u Miljevini i rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže. U trećoj fazi uslediće izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u koji će se sabirati sve otpadne vode iz grada, prečišćavati i čistu vodu vraćati u Drinu. Na ovaj način će se riješiti svaki problem i vodovodne i kanalizacione mreže, uvjeravaju u opštini Foča.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...