Velika subota- Tupeša: Za hrišćane ne postoje dani žalosti i u Crkvi je uvijek radost

Apr 7, 2018 @ 12:33 | autor Igor Janković
Velika subota- Tupeša: Za hrišćane ne postoje dani žalosti i u Crkvi je uvijek radost
Društvo
0

Hrišćanstvo nije vjera tuge i žalosti, nego vjera vaskrsenja i radosti Carstva nebeskoga, a za pravoslavne hrišćane ne postoje dani žalosti, poručio je u besjedi na Veliku subotu starješina fočanskog Hrama Svetog Save Nenad Tupeša.

On je rekao da se u medijima dani pred Vaskrs pogrešno nazivaju danima žalosti, napomenuvši da su za pravoslavne hrišćane svi dani radosni, pa i Veliki petak i Velika subota, zato što tada nagovještavamo i već slavimo vaskrsenje.

“Radostan je i današnji dan, iako je Gospod tijelom u grobu, ali radost koju čuju anđeli i kojoj se raduju svi starozavjetni proroci, patrijarsi i svetitelji je neizreciva zato što ih izbavlja iz onog Ada preispoljnjeg i izvodi u Casrtvo nebesko i svjetlost života. Zato, nikada nemojte da kažete da tugujemo, da je tužan i žalostan dan. Nije hrišćanstvo vjera tuge i žalosti, nego vjera vaskrsenja i radosti Carstva nebeskoga”, poručio je protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

silazak Hristov

On je dodao da ne treba da tugujemo za Hristom, koji strada, kao da neće ustati, već da se umom saobrazimo Hristu, da sastradavamo i saraspinjemo i mi sebe zajedno sa njim, svoje tijelo i svoje strasti, ali s jednim ciljem – da  bismo vaskrsli sa njim.

“I zato je uvijek u Crkvi Božjoj radost- i kada se slavi Veliki petak i kada se slavi velika i spasonosna Pasha Gospodnja ili bilo koji praznik. Sve je u Crkvi ispunjeno radošću, a nikada tugom i žalosti”.

Tupeša je naveo i da, ako šta treba da tugujemo, to je da žalimo sebe zbog sopstvenih sagrešenja koja učinimo a za koja pokajanje ne prinosimo i na takav način žalostimo sebe i Gospoda.

“To je jedina žalost koju treba da imamo, žalost za svoja sopstvena sagrešenja, a ne zbog stradanja i raspeća Hristovog koji vaskrsava”, rekao je Tupeša.

U Hramu Svetog Save jutros je služeno Statije sa ophodom oko hrama sa plaštanicom, a zatim i Sveta liturgija.

Tupeša je naveo da je Božji blagoslov da su se u jednom danu srele i sažele dvije hrišćanske tajne- jedna je praznik Blagovijesti, kada se najavljuje dolazak spasitelja i iskupitelja, a Presveta Bogorodica se u ime cijelog ljudskog roda opredjeljuje da bude sluškinja Gospodnja i druga tajna- Velika subota, kada Bog tijelom strada da bi vaskrsenjem pobijedio smrt.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara