Vijek slobode- Murali oslobodilaca krase Foču

Nov 7, 2018 @ 11:05 | autor Igor Janković
Vijek slobode- Murali oslobodilaca krase Foču
Društvo
0

Veliki jubilej 100 godina od konačnog oslobođenja nakon ropstva pod Turcima i Austrougarima, dužeg od četiri vijeka, Foča je dočekala ukrašena muralima oslobodilaca.

Mladi iz Foče, posebno stanovnici ulice koja nosi ime vojvode koji je Fočacima donio slobodu ne zaboravljaju zasluge slavnih predaka.

stepa mural

Ulicu Stepe Stepanovića od prošle godine krasi mural ovog slavnog vojvode, a odnedavno i mural legendarnog izviđača srpske vojske Dragutina Matića- koji je simbol nesalomivosti duha srpskog vojnika seljaka.

mural oko sokolovo

Oba murala djelo su mladog fočanskog umjetnika Vladimira Milanovića, apsolvanta na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

„Pošto smo mi iz Ulice Stepe Stepanovića, mi smo se kao društvo pokrenuli da što više uradimo u njihovu slavu, u njihovo ime, pa smo počeli samim ispisivanjem imena ulice Vojvode Stepe Stepanovića. To nam nije bilo dovoljno, pa smo uradili mural vojvode na našoj zgradi, a priču smo zaokružili muralom čuvenog izviđača Dragutina Matića, poznatog kao Oko sokolovo. Tu je i stih “Slijedimo duh svojih predaka”. Na taj način stavljamo na znanje da ne zaboravljamo naše oslobodioce“, kaže Milanović.

petar mural

Po ugledu na Ulicu Stepe Stepanovića, ukrašena je i Ulica Petra Bojovića, a i ovaj mural, na inicijativu stanara ulice, oslikao je Milanović.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara